Miroslav Forman, hokejista pražské Sparty: Letos jsem necítil herní progres vůči minulému roku

Hokejista Miroslav Forman oslaví v srpnu 27. narozeniny. Od mládežnických kategorií je hráčem elitního českého hokejového klubu HC SPARTA PRAHA. Atmosféru extraligy okusil již před šesti lety, od té doby se jeho pozice v týmu radikálně změnila. Dnes patří k útočným pilířům Sparty a jeho skvělé výkony mu na sklonku loňského roku přinesly i reprezentační pozvánku. Z velkého světa profesionálního sportu se pravidelně a rád vrací do Kralup nad Vltavou, města, kde vyrostl a v němž zůstávají jeho kořeny. V každém případě má “Formič“ za sebou vynikající sezónu – se Spartou skončil na třetím místě po základní části extraligy, má stříbro z evropské hokejové ligy mistrů, v individuálních statistikách po základní části skončil v klubu na pátém místě s bilancí: 48 odehraných zápasů, 26 kanadských bodů (8+18).

Miroslav Forman na svém sportu miluje nejvíce vypjaté chvíle zápasů play off. Letos však HC SPARTA PRAHA velmi nečekaně podlehla již ve čtvrtfinále brněnské Kometě. Kde jsou hlavní příčiny, že jste sérii nezvládli?

Těžko se mi to hodnotí, protože od vyřazení uběhlo jen pár dní. Těch faktorů, proč jsme sérii nezvládli, bylo víc, ať už to byly hrubé chyby v obraně nebo slabá produktivita v útoku. Brno nás bohužel nejen v tomhle předčilo, a proto zaslouženě vyhrálo.

Dostat 0:4 od „Brňáků“ to se snad nemohlo odehrát ani ve vašich nejčernějších snech?

Výsledek série vypadá jednoznačně, ale vyjma posledního utkání byla ta tři vyrovnaná. Vždy jsme většinu zápasu vedli, ale pak přišly naše hrubé chyby a zápas jsme ztratili. Brno v prvních třech utkáních bylo ve vedení asi jen 4 minuty, ale stačilo jim to na vedení 3:0 na zápasy. To zamává s psychikou každého hráče. V posledním zápase to už byla z naší strany křeč a Brno zaslouženě vyhrálo.

Napadají tě věci, které měly nebo mohly být jinak, aby ta série minimálně pokračovala?

Jak se říká, po bitvě je každý generál. Teď víme každý, co jsme měli dělat jinak, ale to jsme věděli i po prvním, druhém i třetím zápase. Stejných chyb jsme se ale stejně nevyvarovali.

Sebereflexe Miroslava Formana, jaký je individuální pohled na tvé výkony v právě skončené sezóně?

Na předsezónním pohovoru s trenérem mi bylo řečeno, že na mě hodně spoléhá. I já jsem měl od sebe velká očekávání a ty bohužel nenaplnil. Bodově to špatné nebylo, ale necítil jsem herní progres vůči minulému roku. Vždy, když jsem se dostával do slušné formy, přibrzdilo mě zranění nebo nemoc, ale s tím se musí vyrovnávat pomalu každý druhý hráč. Takže popravdě spokojený moc nejsem.

Co tě čeká v nejbližších dnech? Kdy začneš novou přípravu na sezónu a s jakými cíli do ní vstoupíš?

V nejbližších dnech se chystám s přítelkyní na dovolenou, pak nás čeká zařizování nového bytu. Každopádně i během volna se chci udržovat v dobré kondici a do nové sezóny vstoupit s těmi nejvyššími cíli, jako
každý rok.

Jindřich Kohm

Autor:KZ