Cesta do pravěku

Kralupy nad Vltavou – Žáci 6. ročníku a speciální třídy ZŠ Jodlova se zúčastnili v rámci hodin dějepisu, občanské a pracovní výchovy projektu „Pojďte s námi do pravěku“ pořádaným Městským muzeem Kralupy nad Vltavou.

Ihned po příchodu si chlapci oblékli kožešiny, dívky se ozdobily korálky a rozdělili se na tři pravěké tlupy. Projekt probíhal celé dopolední vyučování. V první části si žáci určili jméno pro svou tlupu, vymýšleli, kdo všechno patřil do tehdejší tlupy, jaké činnosti měl na starosti, a sestavovali jídelníček ze surovin, které byly v pravěku dostupné. V druhé části se žáci přesunuli k archeologické expozici. Zde si mohli prohlédnout, ale i osahat, repliky tehdejších zbraní a nástrojů. Na vlastní kůži si vyzkoušeli přeříznout provázek pomocí pazourku. Ve třetí části žáci navštívili ve sklepních prostorech „Pravěkou dílnu“, kde si vyzkoušeli například práci na tkalcovském stavu, vyráběli kovové šperky a společně hráli na dobové hudební nástroje. V poslední části si žáci vyrobili chrastítka, která si spolu se šperkem odnesli domů.

Návštěvu muzea si všichni žáci užili, dozvěděli se spoustu nového a také si toho mohli hodně vyzkoušet. Projekt vřele doporučujeme i ostatním školám a chceme touto cestou poděkovat paní Ivetě Bendíkové, která se nám po celou dobu věnovala.

autor a foto: Bc. Michaela Obytová Hacmacová

Autor:admin