Nezapomeneme na povodeň roku 2002

V srpnu jsme si připomněli patnáctileté výročí nejničivější povodně naší známé historie, která trvala od 7. respektive 8. srpna až do 19. srpna 2002. Pro mnoho lidí se tato událost stala osobní katastrofou, která ovlivnila jejich osudy na dlouhá léta, leckdy i celý život.

Čas však plyne a my si tedy pojďme ve stručnosti shrnout, co se onoho srpna vlastně stalo z pohledu faktů a čísel. Příčinou události byly velké dešťové srážky, které nejprve zasáhly jižní území Čech a následně celé Čechy. 7. a 8. srpna tyto vytrvalé srážky naplnily koryta několika řek, avšak následně začala hladina vody klesat. Ve dnech 11. a 12. srpna ovšem začalo opět pršet, když se nad naším územím střetly dva výrazné frontální systémy. Přesycená půda nedokázala vodu absorbovat a Vltavská kaskáda byla naplněná předchozí vlnou. Povodni tak již nestálo nic v cestě.

Během povodně přišlo o život 17 lidí, 225 000 jich bylo evakuováno a bylo postiženo 753 obcí. Celková škoda byla vyčíslena na 73,3 miliard Kč. V Kralupech nad Vltavou bylo evakuováno 6 700 lidí, kromě obytné části města byl zasažen i areál Kaučuku. Především díky velkému osobnímu nasazení členů složek Integrovaného záchranného systému, ale i občanů, kteří nezištně pomáhali ostatním, se nakonec podařilo zabránit, aby měly ony nešťastné události ještě horší následky.

Od povodně 2002, i následné v roce 2013, pro naše město již mnohem méně ničivé, se podařilo docílit především výrazných změn na Vltavské kaskádě, kde byl retenční prostor na vodním díle Orlík zvýšen z původních 62 milionů na 93 milionů metrů krychlových. Samotné město Kralupy by mělo mít v dohledném horizontu vybudovány protipovodňové hráze. Do té doby byly zakoupeny, v rámci tzv. překlenovacích opatření, hráze mobilní. Skládají se z tzv. big bagů, což jsou velké, navzájem propojené segmenty, které se plní pískem, hlínou, či jiným dostupným materiálem. Při ochraně většího území se tak vyhneme ne příliš účinnému skládání pytlů s pískem, které se budou používat již pouze na menší zábrany. Tyto big bagy budou v případě nutnosti chránit několik zásadních profilů a pomůžou se zajištěním kritické infrastruktury.

Lukáš Hodík, krizové řízení města

Autor:KZ