6. DÍL SERIÁLU – Živnostníci minulého století v Lobečku

V dalším pokračování našeho seriálu se zastavíme hned u několika profesí, které patřily čistě k mužům. V úvodu dovolte otisknout dopis čtenářky z Červených Peček, paní Mileny Hellerové:

ELEKTRIKÁŘ

Prodej a opravu elektrických výrobků si zavedl pan Antonín Hudeček. Narodil se sice v rodině truhláře, ale přišel záhy o otce. Truhlařina se mu nelíbila, učarovala mu elektromechanika. Výuční list firmy Rudolf Trikal a spol., vystavený v říjnu 1922 potvrzuje, že se přání splnilo. Zkušenosti pro podnikání samotné získal u této firmy prací jedenáct let. V srpnu 1941 založil samostatnou elektrickou živnost ve Veltrusech. Prováděl elektroinstalaci rodinných domků a údržbu elektrických zařízení v kralupských továrnách. Po válce se rodina přestěhovala do Lobečku, kde pan Hudeček otvírá obchod s elektromateriálem, rádii, elektromotory a veškerými elektrospotřebiči.

POKRÝVAČ A KLEMPÍŘ

Hned vedle obchodu pana Malotínského v malé dílničce prováděl v Lobečku i okolí pokrývačské práce Josef Pojkar. Klempířské práce všeho druhu zajišťoval Antonín Malý. Narodil se v Hostíni, vyučil se v Litoměřicích a v Lobečku si postavil nejprve maličkou dílničku a nakonec jednopatrový dům, na jehož štítě byl z daleka viditelný nápis: AUTO CHLADIČE ANT. MALÝ KLEMPÍŘSTVÍ SKLENÁŘSTVÍ. Když letoval pro Petrolejku velké sudy, ozýval se Lobečkem při jejich skládání obrovský rachot.

TESAŘI A TRUHLÁŘI

Přímo uprostřed Lobečku si pan Josef Novotný z Vojkovic postavil velkou pilu a věnoval se stavebnímu tesařství. V sezóně zaměstnával někdy i přes deset dělníků. Tehdy všechny nově postavené domy nejen v Kralupech, ale i v celém okolí se mohly pyšnit tesařským veledílem, střešní konstrukcí firmy Novotný, která zaručeně odolala i té největší sněhové kalamitě. Souběžně s tesařskou prací začínají prosperovat i truhlářské dílny. Uprostřed Spořilova (nynější Štefánikova ulice) stálo největší truhlářství Jaroslava Paseckého. U něj pracoval i můj strýc Václav Urban. Z našeho domu bylo vidět přes pole až na Spořilov. V sobotu tetička sledovala z okna, zda se její Václav vrací domů s pilkou nebo bez pilky. Pro ni to bylo neklamné znamení, zda půjde příští týden její manžel do práce a bude na chleba. To je jen malý příklad o tehdejší nezaměstnanosti.

V Okružní ulici (dnešní Vodárenská) si zavedl truhlářskou dílnu a výrobu nábytku s odvozem až do bytu pan Karel Mojžíš. Zachoval se pěkný obrázek truhláře Zdenka Horlivého, který většinou pracoval v dílnách Paseckého, ale ani doma nezahálel. Ve své malé dílničce dokázal odvést dobrou práci.

Ve Starém Lobečku truhlář Svoboda na přání zákazníka postavil jakoukoli lodičku nebo pontonek. V jeho sousedství si otevřel ještě menší dílničku truhlář pan Černý.

Vlastimil Řada

Autor:KZ