Kralupáci trénovali s Jágrem

Na dotek legendy Jaromíra Jágra se ocitli vybraní hráči hokejového klubu HK Kralupy nad Vltavou, kteří zavítali do Slaného u příležitosti představení nového projektu Středočeského kraje lapidárně nazvaného: Sportovní centra mládeže.

Filosofii projektu vysvětlil na tiskové konferenci radní pro oblast vzdělání a sportu Středočeského kraje Jan Skopeček. Hlavním úkolem Sportovních center mládeže je zaměření na výchovu sportovních talentů, kteří třeba jednou „uspějí za hranicemi a budou českému hokeji dělat tak dobré jméno, jako třeba Jaromír Jágr,“ uvedl Skopeček.

Nosnou myšlenkou projektu je z rozpočtu kraje přispívat na kvalitní trenéry, kteří se postarají o sofistikovaný a všestranný rozvoj svých svěřenců. Podpora je určená středočeskému trojlístku klubů: Rytíři Kladno, Lev Slaný a HK Kralupy nad Vltavou. „Podpora, kterou kralupský hokejový klub od Středočeského kraje v rámci programu Sportovních center mládeže získává, je pro náš klub zcela zásadní,“ uvádí člen vedení domácího oddílu Libor Štajer. Vše zapadá do kontextu změn, které se v kralupském hokejovém klubu odehrávají v posledních letech. Město vytvořilo historicky, v rámci shody napříč politickým spektrem, velmi dobré podmínky pro rozvoj mnoha sportovních odvětví.

Zimní stadion zůstal ve vlastnictví města a jeho správa preferuje klíčový městský zájem: zpřístupnit i finančně náročné sporty nejširší veřejnosti. I Jaromír Jágr při setkání zdůraznil, že hokej nesmí být sportem jen pro děti bohatých rodičů. Téma vzorů a motivace je považováno za klíčové. Na modelovém tréninku bylo možné vyčíst nadšení z řad nejmenších hokejistů, kteří se ocitli na jednom ledě s mistry světa a olympijskými vítězi. Své hokejové umění zde předvedli kromě Jaromíra Jágra i nejslavnější sportovec s kořeny v Kralupech Martin Procházka, Libor Procházka nebo Josef Zajíc, který se stal novým sportovním ředitelem kralupského klubu. „Vytvářet prostředí pro trenéry a rozpoznávat ty nejkvalitnější trenéry, kteří právě dokážou ne za každou cenu vítězit, ale vychovávat z dětí komplexní lidi, to by měl být smysl každého sportu,“ tvrdí Zajíc, který spatřuje ve svém novém působišti obrovský potenciál.

Právě vize propojování sportů je současnou filosofií Českého svazu ledního hokeje. K úspěchům mládežnického hokeje, zejména v dorostenecké kategorii vedené hlavním trenérem Lukášem Majerem, by se měl v budoucnu přidat i „A tým“, který převzal právě Josef Zajíc. I resuscitace kralupského Áčka je tedy v běhu. „Díky Josefu Zajícovi vstupujeme do fáze rozvoje klubu a to i s A týmem. Rád bych pozval kralupské fanoušky do ochozů na stadion, který je krásný a je skvěle spravován. Když jsem projel všechny středočeské zimní stadiony, tak si dovolím říct, že máme takovou pomyslnou O 2 arénu ve Středočeském kraji, protože čistota a kvalita kralupského zimáku je neuvěřitelná,“ konstatuje Libor Štajer. Nadšení, vizím a poctivě odváděné práci v hokejovém klubu, nezbývá, než držet palce. Je důležité si přát, aby rozvoj hokejového klubu pokračoval od spodu na pevných, systematických základech, odpovídal možnostem města, byl prost megalomanských komplexů, které mohou ve svém důsledku vést k pádu až na samotné dno, jak už jsme to jednou s ledním hokejem v Kralupech nad Vltavou prožili.

Jindřich Kohm

Autor:KZ