Velvarský maraton aneb Účast je cíl

Velvary – Královské Velvary se chystají na velký sportovně společenský den – VELVARSKÝ MARATON. V sobotu 7. října 2017 čeká na všechny účastníky mnoho zábavy. O podobě současného programu již 12. ročníku závodu, filosofii sportovního setkávání napříč generacemi s akcentem k dětem a pedagogických přesazích, jsme si povídali se zakladatelkou tradice a klíčovou personou organizačního týmu, učitelkou prvního stupně v ZŠ Velvary Mgr. Šárkou Hrbkovou.

REGISTRACE k závodu na http://velvarskymaraton.cz

Šárka Hrbková

– velvarská rodačka, vystudovala Pedf UK a Výchovné poradenství I, II na Filozofické fakultě UK, od r. 1996 učí na ZŠ Velvary, kde zároveň působí jako vedoucí školního klubu, aktivně spolupracuje se sdružením rodičů při ZŠ, nejvíce při organizování letních a zimních ozdravných pobytů. Před 12 lety stála u zrodu Velvarského maratonu. V rámci aktivit pro město řadu let organizovala Adventní neděli na náměstí. Šárka Hrbková má tři dospělé dcery. Ve volném čase ráda cestuje a sportuje – kolo, lyže, snowboard. Její životní kréda znějí: „I cesta je cíl“ nebo „Co tě nezabije, to tě posílí“. A má i hodně osobní, originální heslo „Vrchol je někdy hezký i zdola.“

 

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda a ultramaratonský rekordman René Kujan se znovu setkají, tentokrát to nebude ve společenském obleku u příležitosti Sportovce Kralup nad Vltavou, ale ve sportovním. V hlavním desetikilometrovém závodě Velvarského maratonu. 

Foto: Michal Kroupa

 

Z čeho povstala prvotní myšlenka, ze které se zrodil tradiční a oblíbený Velvarský maraton? 

Když slavila 120. výročí založení naše ZŠ, tedy asi před 12 lety, připravovali jsme program oslav. Jako obvykle se jednalo převážně o kulturní vystoupení a jakousi “akademii”. Nicméně pro pedagogy bylo poměrně volné pole působnosti. A protože jsem tehdy čerstvě vedla nově vzniklý školní klub, který se zaměřuje na volnočasové aktivity, uspořádala jsem pod tímto klubem odpolední běh na 1 500 m. Start a zázemí bylo v parku za školou, kategorie pouze tři: chlapci, dívky a rodiče s dětmi. Stupně vítězů zastala lavička v parku a hlavní cenou byl reklamní deštník z Jednoty. Pár žáků školy se přihlásilo, nejvíce však z mé třídy a v rodinném běhu byli výhradně rodiče, které jsem znala. Organizačně jsme si vystačily na tuto první akci s kolegyní. No a jak šel čas, soutěžící se nabalovali a tuším, že v roce 2009 jsme přesunuli akci do centra města, což přilákalo už nejen soutěžící, ale i diváky. Ovšem časem i prostor “Na špejcharu” naproti ZUŠ přestal stačit, tak po rekonstrukci sportovního stadionu u školy se celá akce přesunula tam. Zároveň jsme začali každoročně čerpat dotační program města, které tuto akci podporuje, stejně jako mnoho firem i jednotlivců. Také od doby, co jsme opustili komorní prostředí parku za školou, bylo potřeba “zmobilizovat” učitelský sbor a další spřízněné duše z řady mých přátel, aby se celá akce zabezpečila – traťoví komisaři, informační stánek, ozvučení, registrace, start a cíl, občerstvení atd. Dnes fungujeme v podobně organizačního týmu, kdy má každý na starosti svou “sekci”. Mým úkolem zůstává i nadále objem komunikace, koordinace a vyjednávání s partnery. Nyní je situace taková, že organizačně převzal záštitu nad touto akcí “Sportovní oddíl lyžařů, běžců a bikerů Velvary při Asociaci lyžařů ČR”, který jsme založili z potřeb náročné organizace. Samozřejmostí však zůstává i nadále majoritní spolupráce se Základní školou Velvary, kde stále nacházím podporu. Avšak i při této akci s ohledem na to, jak se vyvíjí, platí, že lidé kolem vás krystalizují. Mnohokrát mi vyvstane na mysl: “…pár přátel stačí mít…“. Naštěstí je jich více než “pár” a jsem za to vděčna.

 

Jak byste definovala filosofii Velvarského maratonu?

Ještě do nedávna bych řekla, že sportovní vyžití “Velvaráků”, radost z běhu, nabídka akce, kde si “každý přijde na své” a zároveň se nezapomene na ty, kteří se zcela zapojit nemůžou – hendikepované občany, spolužáky dětí, které závodí. Ale vše se vyvíjí. Od 10. ročníku, kdy byla prvně realizována trať na 10 km a přijelo několik desítek závodníků (asi 70), dokonce i z řad profesionálních běžců, se ukázalo, že hlavním “trhákem” bude právě hlavní závod, tedy převážně pro dospělé a ostatní běhy budou jako doplňkové. Původní myšlenka tak zůstává zachována, ale samotný závod se již posunul za hranice Velvar a tím i filozofie akce dostává další rozměr – zviditelnění města, přilákání slavných osobností, které ve sportu něco dokázaly. Já osobně si však zakládám na třech disciplínách: Běh pro nejmenší děti – nádhera, která hřeje u srdce, hrdí tatínkové, kteří objímají své dítě v cíli a šťastné děti s medailí na krku. Následuje zmíněný hlavní závod (což považuji za profesionální část) a třetí “trhák” je tzv. rodinný běh – tříčlenná posádka s podmínkou věku dítěte (1. st. ZŠ). Například i přes nepřízeň počasí v posledním ročníku se účastnilo tohoto běhu 25 rodin. To mě moc hřeje u srdce a tomu fandím. 

 

Jako pedagog najdete v závodech samotných a dění kolem nich nějaké výchovné či pozitivně formující socializační aspekty?

Když se zamýšlím, tak tato akce ani jiná podobná nemůže mít snad jiné než pozitivní aspekty. Za a) je to akce sportovní – tedy zušlechťuje tělo, za b) nemůže vyhrát každý – takže klasické “není důležité vyhrát, ale zúčastnit se” stále platí, formujeme tedy i ducha…, za c) odehrává se téměř každoročně při této akci nějaký “silný příběh” – zde se často setkáme se smyslem pro “fair play”. Dojemné bylo, když jsme nevidomým kamarádům věnovali tzv. “netradiční běh” – dobrovolné na místě utvořené dvojice tvořily vodiče + nevidomého běžce (s šátkem přes oči), jindy jsme podpořili chlapce s obrnou – náhodně utvořené trojice (vnitřní nohy byly svázané). Vždy byl plný stadion účastníků tohoto netradičního běhu a slzy v očích diváků. Ale výčet výchovných a socializačních aspektů je mnohem delší – překonávání se, jít za svým cílem (mnozí trénují již během roku s cílem účasti na této akci), stmelení rodiny – výzva rodinného běhu, ale i fandění členům rodiny, známým. Samotná příprava akce – “kmitají” nejen dospělí, ale i děti – připravují lavičky, nosí věci, pomáhají na stanovištích. A osobně si vážním “Velvaráků”, kteří se zúčastní samotného běhu – myslím, že není vždy lehké se překonat v domovském prostředí, lehčí je zaběhnout si někde anonymně. Takže kdo podpoří tuto akci “svým tělem”, před ním smekám. 

 

Co jste připravili pro letošní 12. ročník?

Pokud nahlédneme společně do propozic, tak od 10 hodin následuje jeden závod za druhým… Sportovní den odstartují v 10 hodin bikeři a v poledne se “odstřelí” běžecký závod na 10 km. Účast opět přislíbil i olympijský vítěz David Svoboda a poprvé poběží i ultamaratonec René Kujan, takže atraktivita závodu je zajištěna…  V průběhu celého dne se můžou děti vydovádět na doprovodných aktivitách – skákací hrad, lezecká stěna, lukostřelba a pro nejmenší balónkové hřiště. Na stadionu se budou nacházet i další upoutávky od partnerů závodu – Husqvarna, Golf Beřovice, Kooperativa, Arme Energy a jiné. K zapůjčení budou i “city koloběžky” a chybět nebude ani občerstvení. Závodníci se můžou těšit na “maratonský guláš” při on-line přihlášení “grátis”. Jakýmsi “trhákem” je každoročně slosování všech startovních čísel o hodnotné ceny. Díky nasazení organizačního týmu se daří, tak se můžou závodníci opět těšit na atraktivní tombolu. Sice každý vynikající výkon bude také náležitě oceněn, ale po diskuzi jak se soutěžícími, tak se sponzory a veřejností, jsme se shodli, že cílem každého účastníka je především jeho “osobáček” a pomyslnou “top” cenu tak každý vítěz věnuje těm, co si na ni mohou sáhnout jen díky šťastné ruce toho, kdo losuje. A protože účast samotná je cíl, tak záchvěv štěstí při losování patří všem… 

 

Jak se lze do závodu přihlásit?

Přihlásit se můžou zájemci na www.velvarskymaraton.cz, ale i v průběhu akce. Pro nás pořadatele je lepší on-line, proto také chystáme kroky, které alespoň výrazně zvýhodní předem přihlášené závodníky. A ještě bych vzkázala, abychom neopomenuli Bikerskou třicítku. Tedy kdo neběhá, ať přijede na kole.

 

Časový harmonogram 12. ročníku Velvarského maratonu

10.00 Start Bikerská 30
11.00 Zahájení Velvarského maratonu – hřiště
11.20 Nejmladší děti (2012 a mladší) – za včelkou
11.45 Elévové mladší chlapci (2011-2009) 500 m kolem parku / školy
11.55 Elévové mladší dívky (2011-2009) 500 m kolem parku / školy
12.20 Hlavní závod na 10 000 m, 5 000 m
13.30 Elévové starší chlapci (2008-2006) 500 m kolem parku / školy
13.50 Elévové starší dívky (2008-2006) 500 m kolem parku / školy
14.10 Mladší žactvo chlapci (2005-2003) 1 000 m (2 okruhy kolem školy)
14.30 Mladší žactvo dívky (2005-2003) 1 000 m (2 okruhy kolem školy)
14.50 Starší žactvo / chlapci + chlapci (2002-1999) 1 000 m (2 okruhy kolem parku / školy) číslo 5
15.00 Rodinný běh – 1 okruh kolem parku / školy
15.30 Vystoupení + vyhlášení výsledků

 

autor: Jindřich Kohm

Autor:admin