Kralupský hřbitov má opravenou historickou bránu

Ve stínu investičních akcí, které město přes léto realizovalo, si v dovoluji připomenout ještě jeden velmi zajímavý projekt, jenž se před několika dny povedlo dotáhnout do úspěšného konce. Je jím oprava původní hřbitovní brány, u níž došlo v průběhu času k utržení kamenného pilíře. „Návrh na obnovu hřbitovní brány městského hřbitova se v prvních návrzích rozpočtu objevoval již od roku 2013. Přednost však dostávaly jiné akce a hřbitovní brána na své obnovení stále čekala. Ale dočkala se. Dalším impulsem byl zájem pana starosty o stav hřbitovní brány a současně i apel pana hrobníka, který na havarijní stav upozornil,“ zmínila Ing. Jana Bendová z odboru realizace investic primární důvody spojené s neodkladností akce.

Samotná rekonstrukce byla následně rozdělena na dvě menší etapy, první obsahovala zejména reparaci kamenných pilířů a odstranění zvětralých cihel, druhá pak opravu kovových vrat, obnovu zamykatelnosti a osazení kovového květu na kříž včetně zlacení.

Náklady spojené s rekonstrukcí si vyžádaly investici za necelých 300.000 Kč, což je podle Jany Bendové částka adekvátní. „Byli osloveni dva kameníci, aby navrhli způsob řešení opravy včetně vypracování cenových návrhů. Možnost rozebrání pilíře, oprava a následná rekonstrukce byla variantou drahou a znamenala by odsunutí akce opět o nějaký ten rok. Druhé řešení nabízelo možnost opravy bez rozebírání samotného pilíře za přijatelnou cenu, což bylo rozhodující.“

Kovová vrata jsou zhotovena z plných železných profilů. Spodní pětina je tvořena plným plechem, který byl v místech uchycení prorezlý. Další větší část doplňuje svislá zdobená tyčovina, na jejímž konci se nachází vkusně vypadající hroty. „Vrata jsme nechali natřít několika vrstvami. Pro svoji hmotnost nakonec došlo k jejich ukotvení do žulových kvádrů. Zajímavostí bezesporu je, že jsme při opravě nalezli dataci a jméno V. Jaroš 1897,“ uzavřela Ing. Jana Bendová.

Aleš Levý, tiskový mluvčí

Autor:KZ