„KLAPÁLKOVA ŠKOLA“ má novou kuchyň s jídelnou

Dva měsíce probíhala rekonstrukce kuchyně, jídelny a družiny na ZŠ Gen. Klapálka. Vedly k ní jednoznačné argumenty: kuchyně byla v původním stavu, tedy 40 let stará, většině vybavení končila životnost, poruchovost přístrojů nebrala konce. Celkové náklady na tuto rekonstrukci nakonec dosáhly částky 16 milionů korun, hrazeny byly plně z rozpočtu města.

Ředitelka školy Michaela Gleichová k rekonstrukci říká: „Celá rekonstrukce začala bouracími pracemi. Vybouraly se původní příčky a nové se postavily, vylily se nové betonové podlahy, dozdily a vymalovaly stěny. Byl zlikvidován starý nákladní výtah do 1. patra, kde byly sklady potravin. Druhou stěžejní věcí celé rekonstrukce bylo, že se v 1. patře ubrala část prostor původně určených pro kuchyň, a vybudovala se z nich jedna nová třída pro družinu, včetně kabinetu. Další oddělení družiny bylo upraveno, zbourala se vnitřní příčka a místnost se zvětšila. Chodba v družině byla protažena a ve třech místnostech družiny byly provedeny nové elektrorozvody.“

Co se týče samotné jídelny, byl upraven prostor pro výdej jídla, vytvořen nový kout pro odkládání nádobí, včetně drtičky odpadů, do jídelny bylo nainstalováno nové osvětlení a nové rozvody elektřiny, radiátory, samozřejmostí je i čerstvá výmalba a také celá vzduchotechnika – formou rekuperace. Největším nákladem byla zrekonstruována samotná kuchyň. „Původní kvalitnější vybavení (nerezové police, stoly) se nechalo, staré dřevěné řeznické stoly se vyhodily, byl dokoupen druhý konvektomat (profesionální kuchyňské zařízení, které kombinuje vlastnosti horkovzdušné a parní trouby), dvojmyčka, nerezové várnice pro výdej jídel přímo u okýnek, dále pánve, kotle na vaření, lednice, mrazáky, elektrická škrabka na brambory, kráječ na maso, chladicí box na organické zbytky. Nejednalo se o drobné vybavení kuchyně“, říká Michaela Gleichová.

Žádná rekonstrukce se neobejde bez problémů. „Ty se řešily neustále, bourací práce měly trošku zpoždění a od toho se potom odvíjely následné práce – např. gastro nábytek a stroje se montovaly na chodbě ve škole, aby se po obložení stěn kuchyně mohlo vše okamžitě pouze nainstalovat. Práce probíhaly i o víkendech. Stresující byl čas, i když jsme začali o týden dřív, bylo to náročné, ale vše nakonec dopadlo dobře.“ Spokojenost s rekonstrukcí vyjádřila i paní Simona Pakandlová, vedoucí školní jídelny: „Tato rekonstrukce nám přinesla hlavně nové technologie s novými možnostmi, kapacitně dostatek kotlů a moderní vybavení kuchyně. Vše je plně funkční, poslední dobou jsme museli investovat spoustu peněz do oprav dosluhujících strojů a robotů. S novou kuchyní jsme spokojeni, ale samozřejmě musíme vychytat drobné překážky a sžít se např. s novým způsobem vydávání jídla – máme nově dva terminály, musíme si doobjednat zavážecí vozík, nové tácy, až tohle vše dokoupíme, bude to geniální.

Od října zkušebně zavádíme v úterý a čtvrtek výběr ze dvou jídel. Uvidíme, jaký to bude mít ohlas u žáků. Problém je v tom, že musíme dodržovat spotřební koš, to znamená, že by v nabídce měla být ryba, hovězí maso, luštěniny apod., aby děti jedly v rámci nutričních doporučení vše, co mají. Výběrem ze dvou jídel tak z toho může ale dítě vykličkovat.“ A jaké jídlo mají děti v ZŠ Gen. Klapálka nejradši? „V loňském školním roce jsme vyhlásili týden nejoblíbenějších jídel – děti si přes školní parlament zvolily takto: milánské špagety, kuřecí řízek, rajská a svíčková omáčka, sladké knedlíky.“ Je rozhodně těžké zasytit a uspokojit chutě dětí ve věku 6-15 let, protože chutě a potřeby se opravdu s věkem liší, nikdy se nezavděčíte všem, ale věřím, že dětem v Klapálkově škole bude chutnat pořád.

Autor:KZ