ZŠ Gen. Klapálka: Náš domov – Evropa

Kralupy nad Vltavou – Žáci se ve školách učí zeměpis, cizí jazyky a často učivo dobře ovládají a dostávají jedničky. Vytváří si představy o světě. Ty se ale mohou lišit od reality, být mlhavé a nepřesné. V naší škole umožňujeme dětem do světa i vyjet, přesvědčit se na vlastní kůži, že znát cizí jazyky je praktické a poznávat, jak lidé žijí své všední životy za našimi hranicemi, je velmi zajímavé a podnětné.

V současnosti spolupracujeme v projektu česko-polsko-německé výměny mládeže. Celkem 42 žáků základních škol v polské Šrodě, německém Henningsdorfu a v Kralupech se každé pololetí sejde v jednom z partnerských měst. Dne 19. září 2017 jsme vyjeli do polské Šrody. Přivítání bylo velmi milé, bez počátečních rozpaků. Vždyť jsme se docela nedávno viděli v Kralupech. Hned po obědě začal pestrý program. Zaměřený na poznání prostředí, velkopolské přírody, zvyků, návštěvy nedaleké Poznaně. Důležitou částí projektu jsou společné práce ve skupinách složených ze dvojic žáků polských, českých a německých.

Je nesmírně zajímavé a příjemné sledovat, jak děti vytváří skupinky napříč národnostmi, jak se dorozumí, jak jsou spolu prostě rádi a pěkně se chovají k sobě i k učitelům.

Když jsme se v pátek 22. září loučili u autobusů se spoustou pěkných zážitků a dárečků od přátel, mohli jsme se těšit na pokračování projektu – tentokrát v květnu v Henningsdorfu.

Děkujeme za podporu tohoto projektu Městu Kralupy.

autor: Dagmar Knöpfelmacherová

fotoarchiv zde:

http://klapalekskola.rajce.idnes.cz/Sroda_-_vymenny_pobyt/

Autor:admin