Ocenění občané v roce 2017

ROBIN STUDENT, JAN HÁVA (hokejisté HK Kralupy)   

Hokejisté HK Kralupy získali ocenění za bezprostřední pomoc hostujícímu hráči Božetic, Liboru Votrubovi, kterého nešťastným způsobem zasáhla brusle do krku. Oba hráči na celou situaci dostatečně rychle zareagovali a tím mu zachránili život. Robin Student je odchovancem kralupského hokeje. V letech 2003 až 2013 působil v HC Most, se kterým slavil vítězství v krajské lize dorostu. S hokejem se později dostal i do zahraničí, kde si v dresu HC Platina Chisinau vyzkoušel druhou nejvyšší ruskou soutěž hráčů do 23 let. V současné době se kromě hokeje věnuje tzv. powerliftingu, přičemž v benchpressu s vybavením dokonce získal titul mistra ČR.

Jan Háva je kralupským hokejovým odchovancem, a přestože si vyzkoušel hned několik vyšších hokejových soutěží, vždy ho cesty zavedly zpět do domovských Kralup. V současné době se hokejem především baví a stejně jako jeho kolega z týmu, tak také on nyní pracuje jako voják Armády České republiky. Mezi jeho další záliby patří celá řada dalších sportů, jedním z nich je i pravidelná návštěva posilovny.

JAN LEBDUŠKA (strážník městské policie)

Jan Lebduška, strážník kralupské městské policie, jenž v našem městě působí druhým rokem, byl oceněn za neuvěřitelně odvážnou a především okamžitou resuscitaci pětiměsíčního miminka, kterému tak zachránil život. Jan Lebduška je rodákem ze Štětí, kde momentálně stále žije. Ve volných chvílích se jako vedoucí věnuje práci pro turistický kroužek, a zároveň je členem Sboru dobrovolných hasičů Štětí. Mezi jeho další záliby patří zejména bojové sporty a horská turistika. Jeho osobní motto zní: „Kdo je připraven, není překvapen“.

TADEÁŠ TŮMA, LUKÁŠ SAMOHRD

Žáci šesté třídy, Tadeáš Tůma a Lukáš Samohrd, získali ocenění za záchranu tonoucího se chlapečka, kterého se jim podařilo vytáhnout z vody na břeh. Stalo se tak v srpnu letošního roku na kralupském koupališti, kde oba chlapci trávili poslední prázdninové dny. Tadeáš Tůma žije v obci Zlosyň a je žákem ZŠ Veltrusy. Mezi jeho koníčky patří jízda na kole, plavání, lyžování a počítačové hry. Lukáš Samohrd žije v Kralupech a je žákem ZŠ Václava Havla. Mezi jeho zájmy patří plavání a zejména pak freestyle na motorkách, který provozuje dokonce aktivně. Též je členem místních dobrovolných hasičů. Blízcí o něm hovoří jako o „správném klukovi“, jenž má velký smysl pro humor.

FRANTIŠEK MÁLEK (geolog, aktivista a vedoucí místní organizace Českého svazu ochránců přírody)

František Málek je místním geologem, aktivistou a vedoucím místní organizace Českého svazu ochránců přírody. Jeho kladný vztah k přírodě se začal projevovat už v dětství, neboť odmalička vyrůstal na venkově. Za zlepšení životního prostředí bojoval v Kralupech už v osmdesátých letech a sám také stál u zrodu dobrovolného spolku ochránců přírody. I v dnešní době jeho příkladný entuziasmus spočívá především ve výsadbách desítek stromů a jejich ochraně. Dlouhodobě také spolupracuje s místní ekoporadnou a soustavně se snaží upozorňovat na případné nesrovnalosti v daném odvětví. Svůj největší přínos spatřuje především ve sledování činnosti veřejné správy a reagování na případné nesrovnalosti v oblasti životního prostředí a ekologie.

JAROMÍR ZEMAN (chovatel a předseda spolku ZO ČSCH Kralupy nad Vltavou)

Jaromír Zeman je chovatelem drobného zvířectva už 70 let. Již v sedmi letech začal s chovem holubů, moravských pštrosů, koburských skřivanů a německých výstavních holubů. V dalších letech ke své vášni přidal chov králíků ruských, činčil velkých a několik dalších plemen. Po ukončení základní školy pak v patnácti letech vstoupil do ZO ČSCH Kralupy, kde působí dodnes. V tomto zájmovém spolku zároveň vykonává funkci předsedy, a to už dlouhých deset let. V rámci činnosti spolku se taktéž zúčastnil několika závodů a do dnešní doby se podílí na pořádání výstav v chovatelském areálu. Jako chovatel má největší radost především z dětí základních škol, které výstavy pravidelně navštěvují. Právě v nich se snaží se svými spolupracovníky probudit zájem o chovatelství.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

 

Autor:KZ