Studenti SOŠ ekonomické již vědí, jak připravit své město na častější výskyt extrémních klimatických jevů

Kralupy nad Vltavou – Jak připravit město na častější výskyt extrémních klimatických jevů? Kvalitní protipovodňová ochrana města, zkvalitnění infrastruktury města, více zeleně a úprava vodních prvků ve městě nebo vybudování obchvatu města. To vše jsou nápady studentů, kteří se s tímto úkolem snažili vypořádat prostřednictvím akční simulační deskové hry „Adapťáci“.

O tom, že se množí extrémní klimatické jevy, dnes už není pochyb. Výkyvy počasí v podobě přívalových dešťů, extrémního sucha, prudkých bouří, holomrazů a podobných jevů si vybavíme asi všichni. Vědecké prognózy praví, že právě jejich četnost se bude zvyšovat. Bez ohledu na skutečnost, do jaké míry se na nich člověk podílí, je nejvyšší čas, začít se připravovat na situace, které mohou nejrůznějším způsobem omezit či ohrozit chod našich měst.

Složité téma klimatické změny, jejích příčin a důsledků zpracovali pracovníci Ekocentra Koniklec a představili ho studentům formou simulační deskové hry v rámci realizace programu dne 15. listopadu. Podobný program bude v tomto školním roce realizován v několika dalších městech Středočeského kraje a v Praze.

V první části programu studenti pracovali s fiktivní časovou osou nečekaných událostí, které zasáhly město. Studenti spolu s lektorem diskutovali o možných hrozbách, které přinášejí změny klimatu, jejich příčinách a možné prevenci a ochraně města. V rámci deskové hry si studenti vyzkoušeli vybudovat vlastní město, které bylo následně vystaveno nečekaným událostem. Na základě živých zkušeností ze simulační hry studenti vymysleli konkrétní adaptační opatření, která lze v Kralupech zavést pro zmírnění negativních vlivů změn klimatu.

Velkou pozornost studenti věnovali ochraně města proti povodním, které vnímají jako zásadní hrozbu pro jejich město. Mezi návrhy se často objevovalo vybudování umělého slepého ramene Vltavy před městem a vybudování suchého poldru na pravém břehu Vltavy před městem. Studentům by se zdálo vhodné osázet pravý břeh řeky kulturou lužních lesů pro lepší vsakování vody.

Z pohledu prevence přívalových dešťů studenti navrhli v některých částech obnovit meandry Zákolanského potoku. Nápady se týkaly také oblasti zkvalitnění infrastruktury města. Studentům by se líbila přestavba parkovišť s využitím zatravňovacích dlaždic pro celkové ozelenění prostoru a lepší vsakování srážkové vody. Studenti navrhli přestavbu nádraží. Budova by mohla mít zelenou střechu, která by mohla sloužit jako okrasná zahrádka. Mezi dalšími návrhy se objevilo celkové ozelenění budov v centru města, za využití zelených střech a fasád. Pozornost byla také věnována vodním prvkům ve městě – opravě fontány u Kulturního a společenského střediska a vybudování nové fontány u kostela.

Nevyužívaný prostor u sídliště Cukrovar by mohl být upraven na relaxační zónu. Některým studentům by se líbilo na tomto místě letní kino nebo vybudování skate parku. Z pohledu dopravní infrastruktury města by studenti uvítali výstavbu obchvatu města pro kamionovou dopravu a nový dopravní most přes řeku před městem.

Z realizace programu bylo patrné, že studenti znají své město a jeho problémy velmi dobře a že realizace navrhovaných opatření není v některých případech složitou záležitostí. Studenti si také uvědomili, že ne všechna opatření musí být realizována na úrovni města. Může se pro ně rozhodnout kdokoliv, například při přestavbě rodinného domu.

Projekt Ekocentra Koniklec, o. p. s. „Simulační hra pro žáky středních škol v ČR o adaptaci sídel na změnu klimatu – Adapťáci“ byl podpořen Ministerstvem životního prostředí. Projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

autor a foto: Alžběta Škodová, Ekocentrum Koniklec

 

Autor:admin