Simona Majrychová, hlavní trenérka oddílu krasobruslení: Není jednoduché se postavit před diváky a zajet v klidu svůj program

Kralupský oddíl krasobruslení čeká v únoru další ročník domácího závodu. V současnosti klub reprezentuje 33 oddílových dětí a dalších pět je v základně. Na únorových závodech se představí téměř všechny domácí závodnice a závodníci, mimo jiné i Sofie Palečková, která letos bude reprezentovat klub i na mistrovství republiky v kategorii mladšího žactva.

Kam sahají počátky závodu Kralupská klička?

Oddíl vznikl zkušebně už v listopadu roku 1972 a ještě v prosinci byl oficiálně potvrzen. Prvním předsedou byla zvolena paní Eichlerová a z Prahy sem dojížděla jako hlavní trenérka paní Bohdanecká. Až po náboru dětí, po kterém se oddíl postupně rozrostl a zlepšila se výkonnost dětí, se výbor kralupského oddílu rozhodl pro pořádání závodu Kralupská klička. První soutěž proběhla 1. února 1976 a 10. února 2018 to bude už čtyřicátý druhý ročník.

Jsou pro krasobruslařky domácí závody něčím speciální? Jak se na ně připravují?

Oddílové závody jsou součástí republikových závodů a na ty se děti intenzivně připravují už od letního soustředění. Ale samozřejmě domácí závody jsou výjimečné tím, že se děti chtějí na domácí půdě předvést co nejlépe a potěšit tak nejen trenérky, ale i babičky, dědečky nebo třeba spolužáky.

Pomáhá dětem v přípravě na závody možnost exhibičního vystoupení?

Pro naše dívky, a hlavně pro ty začínající, je to dobrá průprava. Je to první vystoupení před veřejností. První výzva, jak to zvládnout po psychické stránce. Není jednoduché se postavit před diváky a zajet v klidu svůj program. Proto jsme rádi, že se letos podařilo obnovit spolupráci s HK a diváci tak mohou zjistit, že Kralupy mají nejen dobré hokejisty, ale že i naše děvčata mají co předvést.

Kolik dětí se na Kralupské kličce představí?

Každý rok jsme napnutí, zda přijedou dívky ze všech koutů republiky, aby u nás poměřily síly. V loňském roce se přihlásilo 270 závodnic, ale z kapacitních důvodů jsme účast potvrdili 238 z nich. Během soboty se na zimním stadionu představí nejmladší závodnice a závodníci v kategorii Přípravka (5-6 let), ale i již zkušené krasobruslařky v kategorii Žačky.

Mají domácí krasobruslaři a krasobruslařky šanci na medaile?

Máme samozřejmě i děvčata, která pomýšlejí na nejvyšší mety. Podle toho se také odvíjí intenzita a kvalita tréninků. Uvidíme, jaká se sejde konkurence a jak se naše dívky poperou s tlakem zajet na domácím ledě co nejlepší výkon. Trenérky, rodiče a příbuzní, kamarádky i kralupští fandové pro ně budou velkou podporou. Na ledě to ale bude pouze na nich, tak se necháme překvapit, jak to dopadne. Želízkem v ohni je ale určitě Sofie Palečková, která pojede v kategorii Žačky mladší A. Letos bude hájit kralupské barvy i na mistrovství republiky, a tak doufáme, že se i na domácích závodech představí v nejlepší formě.

Kateřina Horová

Autor:KZ