V Lobečku přibudou jednosměrky

V posledních letech dochází k vysokému nárůstu počtu vozidel v ulicích nejen našeho města. S tím je úzce spojen problém se zaparkováním vozidel. Parkování v blízkosti našich obydlí je stále obtížnější, a tak lidé nezřídka parkují v rozporu s pravidly silničního provozu na pozemních komunikacích.

Toto jednání v častých případech brání vjezdu do některých lokalit jak vozidlům integrovaného záchranného systému, tak vozidlům technických služeb. Dochází k ohrožení bezpečnosti provozu i života, k omezení základní obslužnosti (vjezd hasičů, záchranné služby, ale třeba i svozu odpadu či zásahu zimní údržby). Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část vozovek na území města nesplňuje požadavky na parkování vozidel a současné zachování dostatečného průjezdného profilu vozidel v obou směrech, bylo třeba najít nějaké řešení této situace. Technické služby města Kralupy nad Vltavou, jakožto správce místních komunikací, navrhly zjednosměrnění některých ulic. Tento návrh byl schválen radou města a následně Policií České republiky a v neposlední řadě odborem dopravy.

Tímto opatřením dojde k legalizaci parkování (stání) v mnohých ulicích našeho města, kde to není dle současné platné legislativy možné. Připomenu, že z definice zákona vyplývá, že při stání vozidla musí zůstat alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy. Tuto podmínku se zaparkovanými vozidly není možné ve značné části ulic splnit, a proto bylo přistoupeno k tomuto řešení. Jelikož se jedná o větší lokalitu, bude dopravní značení, stanovující novou orientaci provozu, instalováno postupně. Započetí instalace nového dopravního značení předpokládáme v měsíci březnu. Výše uvádíme přehlednou mapu, ve které jsou uvedeny nejen ulice, jichž se úprava týká, ale i dopravní značení, které bude použito.

Luboš Němec, TSM Kralupy

Autor:KZ