Novinky na rok 2018 v oblasti zateplování bytových domů

Praha – Podpora pro energeticky úsporná opatření v bytových domech pokračuje v IROP i v roce 2018. Řídicí orgán IROP vyhlásil 12. 1. 2018 pro vlastníky bytových domů 78. výzvu Energetické úspory v bytových domech III. Žádosti o podporu je možné podávat od 2. 2. 2018 a příjem žádostí potrvá do vyčerpání alokace výzvy (3,5 mld. Kč), maximálně do 29. 11. 2019.

Nová 78. výzva plynule navazuje na 37. výzvu Energetické úspory v bytových domech II, ve které byl příjem žádostí ukončen 12. 1. 2018. Od listopadu loňského roku byl v této výzvě patrný razantní nárůst počtu podávaných žádostí o podporu i nárůst objemnějších projektů.

78. výzva přináší nové možnosti pro podporu bytových družstev, která sice nejsou výhradním vlastníkem bytového domu, ale v souladu s národní legislativou vykonávají funkci správce bytového domu do doby založení společenství vlastníků jednotek. Aktuálně se pro tato družstva podařilo vyjednat možnost získání podpory za celý bytový dům. Pro společenství vlastníků jednotek a fyzické osoby přibyla nově možnost v určitých případech podat žádost o podporu mimo režim veřejné podpory a de minimis. Pro některé typy projektů došlo k rozšíření způsobilých výdajů. Snížen byl také počet povinných příloh žádosti nebo počet povinných indikátorů projektu. V červnu loňského roku se podařilo vyjednat také příznivější podmínky pro čerpání podpory na plynové kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla. Z předložených projektů je patrné, že i tato změna se setkala se zájmem.

Stejně jako v předcházejících výzvách platí snížené technické nároky pro bytové domy, které jsou kulturní památkou nebo se nacházejí v památkové rezervaci nebo v památkové zóně. Pro tyto domy může být vzhledem k památkové ochraně obtížné provést kompletní úpravy s cílem uspořit požadované množství celkové dodané energie, a proto v těchto případech pro získání 30% podpory postačí zateplit některé konstrukce pouze na úrovni normových požadavků. Obdobně pro získání podpory pro změnu zdroje tepla platí mírnější podmínky na technický stav bytového domu.

Podrobnější informace o 78. výzvě Energetické úspory v bytových domech III. naleznete na webu IROP.

Projektové záměry lze konzultovat na regionálních pracovištích Centra pro regionální rozvoj České republiky, které je zprostředkujícím subjektem IROP.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj ČR

 

Autor:admin