Exploze si vyžádala několik obětí

Ve čtvrtek 22. března dopoledne došlo k tragické události v kralupském chemickém závodě společnosti UNIPETROL RPA, s.r.o. O život zde přišlo šest osob, další dva muži byli zraněni.

Pět ze šesti obětí výbuchu před areálem rafinérie v Kralupech jsou Rumuni.

Na silničním distribučním terminálupřed areálem rafinérie v Kralupech nad Vltavou došlo ve čtvrtek 22. března v 10:00 hodin k explozi bez následného požáru na jedné z prázdných skladovacích nádrží, která nebyla v provozu. Tyto práce neměly souvislost s aktuálně plánovanou odstávkou v kralupské rafinérii, vyznívá z oficiální tiskové zprávy Unipetrolu.

„Ihned po explozi jsme aktivovali havarijní plán nejvyššího stupně. Bezokladně vstoupili do komunikace a spolupráce s Policií ČR a složkami integrovaného záchranného systému zasedl náš interní krizový štáb. Jeho jednání pokračovalo i v dalších dnech,“ řekl Krzysztof Zdziarski, předseda představenstva společnosti Unipetrol. „Byla zřízena interní vyšetřovací skupina. Zaměří se na podrobné prozkoumání příčin a na to, zda byly dodrženy všechny bezpečnostní a pracovní předpisy jak na straně naší, tak na straně dodavatelských firem. I když všichni pracovníci, kteří se pohybují v areálu, jsou proškoleni, budou zintenzívněny kontroly na dodržování předpisů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zároveň bychom rádi poděkovali pracovníkům integrovaného záchranného systému za zásah bezprostředně po mimořádné události a efektivní součinnost s interními záchrannými a bezpečnostními složkami.

Současně se obyvatelům okolních obcí a měst omlouváme za způsobené nepříjemnosti,“ řekl Krzysztof Zdziarski. Mimořádná událost by neměla ovlivnit plánovanou odstávku výroby v kralupské rafinérii, jejíž hlavní část je na programu od 27. března do 9. května. Jde o plánované zastavení výroby, jehož primárním důvodem je pravidelná údržba všech technologií v areálu dle legislativních a technicko-technologických požadavků, která se opakuje každé čtyři roky. „Odstávka výroby v kralupské rafinérii je realizována v souladu s původním plánem. Odstávka je velmi pečlivě připravována – na její přípravě pracuje tým odborníků celé dva roky. Máme sestaven detailní časový plán všech nutných prací a pohybu lidí v areálu,“ vysvětlil Krzysztof Zdziarski a doplnil: „S ohledem na mimořádnou událost však zintenzívníme prověření dodržování všech bezpečnostních a pracovních předpisů jak na straně naší, tak na straně dodavatelských firem.“

Sled událostí v den výbuchu v chemičce
Za naše město popsal dění tiskový mluvčí MěÚ Kralupy pan Aleš Levý:

V době exploze jsem se účastnil s panem starostou Petrem Holečkem smuteční piety na Palackého náměstí (připomenutí si výročí náletu na naše město). Posléze jsme zaznamenali jakousi ,ránuʻ, ale nevěnovali jsme tomu příliš velkou pozornost, neboť se nám zdálo, že onen zvuk vycházel ze staveniště v blízkosti kralupské radnice. Následně pokračovala pietní akce na kralupském hřbitově, kde se také pan starosta dozvěděl o tragické události. Více informací jsme v inkriminovanou chvíli k dispozici neměli, přičemž pan starosta se ihned odebral na místo havárie. Zde už na něho čekal pan Lukáš Hodík z krizového řízení města, který MěÚ Kralupy poskytl první relevantní informace.

Tou dobou se už na internetu začaly objevovat zprávy z komerčních médií, ovšem pro nás tyto informace byly spíše podpůrné. Následně jsme však začali občany informovat zejména prostřednictvím našich sociálních sítí, za velmi krátkou dobu se nám povedlo natočit video shot s vyjádřením pana Hodíka (toto video zhlédlo během daného dne na facebooku více jak deset tisíc lidí). Představitelé města pak v průběhu dne odpovídali na dotazy mnoha médií a televizních štábů, televize Seznam např. referovala o celé situaci v online vysílání, do Kralup také zavítal štáb slovenské televize TA3, a taktéž polská média se o celou situaci intenzivně zajímala. V průběhu odpoledne pak s komplexní reportáží přispěchala i naše KRALUPY TV, která přinesla aktuální stanovisko starosty Petra Holečka. Podle mého názoru byla informovanost občanů z naší strany naprosto dostatečná, což občané zpravidla oceňovali. Bohužel jsme jim však nemohli zprostředkovat pohled a názory společnosti Unipetrol, přičemž právě z jejich strany se občané dožadovali konkrétnějšího vysvětlení (je to patrné z komentářů). V tomto ohledu byla naše situace značně ztížená, zejména tedy hned v prvních dvou hodinách po výbuchu. Zároveň jsme se však museli potýkat s řadou dezinformací, jež se šířily pochopitelně také po sociálních sítích. Ve večerních hodinách se pak celá situace poněkud zklidnila, nicméně dotazy prostřednictvím našich kanálů k nám stále putovaly a bylo nutné jim věnovat pozornost. Tečku za celým náročným dnem učinil pan starosta v pořadu Události, komentáře, který mohli diváci vidět na ČT24.

V pořadu ČT24 mimo jiné kralupský starosta Petr Holeček uvedl, že šetření příčin této události potrvá pravděpodobně několik týdnů, ovšem již nyní je zřejmé, že vedení města bude stanovisko společnosti nepochybně velmi zajímat. „V dohledné době si určitě pozveme představitele Unipetrolu. Při sdělování zpráv občanům jsme byli odkázáni na zprávy od jednotek integrovaného záchranného systému přímo na místě. Hasičskému sboru a Policii České republiky však chci touto cestou poděkovat, obě složky odvedly skvělou práci,“ uzavřel kralupský starosta. Výbuch chemičky v Kralupech nad Vltavou, při kterém zemřelo šest lidí, je médii označován za nejtragičtější v průmyslových objektech na území České republiky od 60. let. Zprávy z našeho města se brzy
dostaly do většiny sdělovacích prostředků, a to včetně těch zahraničních. Pozornějším médiím neunikla ani smutná symbolika spojená s připomenutím si největší tragédie našeho města. Dne 22. 3. 2018 tomu bylo přesně 73 let, co Kralupy nad Vltavou poznamenal na konci 2. světové války devastující nálet.

K tragédii se vyjádřil starosta Veltrus

Okamžiky plné hrůzy a nejistoty krátce po explozi zažívali příbuzní zaměstnanců, kteří v areálu pracují, ale i občané Kralup a jen pár stovek metrů vzdálených Veltrus. Co se ale vlastně stalo, dlouhou dobu netušili.

„Některé domy ve Veltrusích jsou od centra výbuchu vzdáleny jen zhruba čtyři sta metrů. Spousta občanů tu ránu zaregistrovala. I přesto, že se nacházíme v těsné blízkosti, nikdo ze společnosti nás o tom, co se stalo, neinformoval. Oficiální zprávu jsem dostal emailem až tři hodiny po události,“ popsal první okamžiky po tragické události starosta Veltrus Filip Volák s tím, že takřka okamžitě se na radnici začali obracet místní. „Nevěděl jsem, co jim říct. Vše jsem se dozvídal postupně, po částech a informace jsem si v první chvíli sháněl za pomoci městské policie sám (MP měla velmi stručné informace od Hasičského záchranného sboru). Lidé byli vyděšení a někteří měli strach o své příbuzné,“ dodal Volák, který sám prožíval minuty nejistoty.

Unipetrol se omluvil

Vedení Unipetrolu se v pátek dopoledne se starosty obou dotčených obcí sešlo. „Na schůzce jsme řešili způsob informovanosti v době tragédie s námi. Vedení přiznalo, že se zaměřili na komunikaci s médii a že s námi ji dost podcenili,“ prozradil Volák. Starosta sousedních Kralup nad Vltavou Petr Holeček pak dodal, že další schůzky jsou v plánu. „Slíbili nám, že připraví komplexní plán, který bude vycházet z problémů, se kterými jsme se setkali ve čtvrtek a následně se domluvíme na dalším způsobu komunikace,“ doplnil Holeček. Pochybení v informovanosti obcí přiznal i ředitel firemní komunikace Jiří Hájek. „Svou chybu jsme uznali a občanům dotčených obcí jsme se omluvili, s vedením okolních obcí budeme i nadále jednat,“ potvrdil Hájek s tím, že společnost zatím není schopna odhadnout výši škod.

Ve vyšetřování příčin exploze v pátek 23. 3. pokračovali i kriminalisté a hasiči. Podle vyšetřovatele požáru Libora Pospíšila jsou příčinou výbuchu páry hořlavé kapaliny. „Výbuch pravděpodobně způsobily páry benzínu. Jak se do nádrže ale dostaly, zatím nevíme, to je předmětem dalšího vyšetřování,“ uvedl s tím, že dělníci u sebe měli mít detekční přístroje, které je měly na nebezpečný výskyt par upozornit. „Zdali je skutečně měli, v tuto chvíli nevíme,“ řekl vyšetřovatel hasičů a dodal, že poté bude
probíhat vyhodnocování expertíz a soudních pitev, které byly u obětí nařízeny.

Pět cizinců, jeden Čech

Podle rumunské ambasády pět obětí pocházelo z Rumunska. Tuto informaci ale policie zatím nepotvrdila. „Doposud se nám podařilo identifikovat pouze tři oběti. Mohu potvrdit jen to, že dva zemřelí byli cizinci,“ řekla den po události mluvčí středočeské policie Markéta Johnová a dodala, že aktuálně probíhají také výslechy svědků a dalších osob, které by mohly přispět k objasnění příčin nehody. Celou událostí se zabývá i Inspektorát bezpečnosti práce, který měl na místě v den tragédie čtyři pracovníky. Obvykle přitom vyšetřování provádí pouze jeden. „Vzhledem k mimořádnosti události jsme se shodli na tom, že bude lepší, když se jich na vyšetřování bude podílet více,“ vysvětlila vedoucí inspektorátu pro Středočeský kraj Dana Horká.

Radka Holeštová

Autor:KZ