Pavel Ecler, kastelán státního zámku Veltrusy: Nastupoval jsem do zámku zdevastovaného a zcela zavřeného. Dnes je situace mnohem lepší

Prakticky uprostřed jednoho z největších zámeckých parků v Čechách, co by kamenem od Kralup dohodil, stojí romantický zámek Veltrusy, který láká k návštěvě turisty ze všech koutů republiky i zahraničí. V posledních letech prošel rekonstrukcí a doslova vykvetl. Pokud jste ve Veltrusích dlouho nebyli, jste srdečně vítáni!

S čím vstoupil zámek Veltrusy do nové sezóny?

Řekl bych, že se jedná o „vykročení do lepších zítřků“. Mohli bychom slovy pohádky říci: za dvěma povodněmi, za čtyřmi vichřicemi a za 100 lety nedostatečné údržby – tam někde leží náš cíl: opravený zámek a park… Dneska už začíná být stav celého areálu takový, že už se za něj nemusíme moc stydět. Naopak, už je i čím se trošku chlubit a zvětšující se počty návštěvníků o tom svědčí zcela přesvědčivě. Zdaleka ještě nejsme na konci cesty (a bude to cesta dlouhá), ale o úspěšném vykročení se už dá mluvit bez ostychu.

V poslední době doznal park značné proměny – mohl byste popsat, co vše bylo realizováno a co se ještě plánuje?

Za poslední roky prošly významnou rekonstrukcí jak cesty, cestičky a pěšiny v areálu (i když se to nezdá, tak celkem asi 29 km), tak zejména mostky a lávky. Z celkového počtu osmnácti lávek a mostů jich obnovou zatím prošlo 17. Poslední, jediný veřejnosti nepřístupný, tzv. Myslivecký most v oboře na rekonstrukci ještě čeká. Mělo by také konečně dojít k vypuštění zvěře do nové části obory, která zůstane přístupná pro návštěvníky. Budou tak mít unikátní možnost vidět a potkávat neochočenou zvěř a pozorovat ji při jejím způsobu života. To ale bude samozřejmě vyžadovat velkou trpělivost a pokoru. Najít si vhodné místo, být potichu a čekat… Z velkého budování a oprav bychom měli pomalu přejít na běžnou údržbu, která je ovšem v tak velkém parku (takřka 300 hektarů – největší zámecký park v České republice) zatím trochu nad naše možnosti. Ale i zde jsme optimističtí. Také bychom si rádi jednou založili svoji lesní školku (za Chotků tu fungovala) a začali více sázet stromy, ale tam zatím narážíme na limity ze všech stran. Snad se to podaří zlomit…

Čím si myslíte, že je veltruský zámek specifický?

Specifický je celý zámecký park, vybudovaný v duchu tzv. okrasného statku (freme ornée), kde jsou integrální součásti i hospodářsky obdělávané plochy a historické hospodářské stavby. Třeba taková sušárna ovoce je umístěná přímo u hlavní aleje v parku, zatímco normálně by taková obslužná věc měla být někde nenápadně schovaná. Každá ze tří hájenek v areálu byla postavena v jiném stylu (švýcarská, holandská a zaniklá tyrolská). To je opravdu velmi neobvyklé.

Jedinečný je také osobnostmi, které se v historii objevily: ať už jde o osobnosti z rodu majitelů zámku, hrabat Chotků, přítomnost generála Laudona, nebo o návštěvu císařovny Marie Terezie na Velkém trhu tovarů království Českého v roce 1754 (což byl vůbec první veletrh na světě). Stinným unikátem je pak za druhé světové války existence programu Lebensborn (ve Veltrusích zřejmě na jediném zámku mimo území vlastní Německé říše). Z expozičních počinů je trochu netradiční vzdělávací expozice Aristokracie: začátek konce, která se snaží o velmi věrnou interpretaci dějin zániku šlechty u nás. Unikátní jsou i technické drobnosti: zachované původní topeniště oranžerie (v republice jsou jen další dvě a ne v tak původním stavu) a vyzděná jáma na ruční řezání dřeva (jiná v republice není). Ty aktuálně zachraňujeme, ale zatím přístupné nejsou.

Ve Veltrusích působíte již 10 let, jak byste tuto dobu zhodnotil?

Nastupoval jsem do zámku zdevastovaného a zcela zavřeného se zázemím a s ostatními stavbami v žalostném stavu, do parku příliš neudržovaného, a do kolektivu nefunkčního a zcela rozhádaného. Dnes je zámek po stavební stránce obnovený a dokončuje se restaurování interiérů, veřejnosti nabízíme pět prohlídkových okruhů a školám 12 edukačních programů. Z celkem 45 staveb v areálu zatím není připravená obnova pouze u dvou; park (s rozlohou takřka 300 hektarů největší v republice) je z velké části udržovaný a přibyly v něm obnovené cesty, pěšiny, lávky, mosty, lavičky, ovocný sad, vysadili jsme cca 2.000 stromů (ale pořád je to málo), do areálu se vrátili koně, ovce, stabilizoval se chov daňka skvrnitého, obnovená je Mlýnská strouha a z parku zmizely oblasti zcela bez údržby; kolektiv je výborný a plný nadšených a nesmírně šikovných a obětavých lidí. Takže bych řekl, že je za těch 10 let za námi spousta práce a asi můžeme hovořit o úspěchu, i když ještě rozhodně nejsme ve finále.

Co pro Vás práce kastelána znamená?

Hodně. Spíše to beru jako svoje životní poslání, než jen jako práci…

Na co byste návštěvníky rád pozval?

Nově jsme otevřeli menší expozici, věnovanou příležitostné návštěvě generála Laudona (v té době čerstvě maršála) na veltruském zámku, který tudy projížděl během tak zvané „Války bramborové“ v roce 1778. Letos se slaví osmičková výročí a toto je takové výročí zapomenuté. Zapomenutá je i Válka bramborová. Což je škoda, neboť to byla pro nás válka vítězná, ale hlavně šlo o válku, ve které zahynulo rozhodně nejméně lidí. Je škoda, že se na ni zapomíná. A jestli chcete vědět, proč se jí říká Válka bramborová, tak se přijďte podívat na výstavu o Laudonovi a my Vám to tam povíme… Z nejbližších akcí bych rád pozval na Slavnost růží 23. – 24. 6. a Dožínky hraběte Chotka 11. 8. 2018. Učitele s žáky bychom rádi pozvali na naše edukační programy a děti mohou přijet i na příměstské tábory.

Co vše tedy můžeme vidět v zámku samotném?

  • „Aristokracie: začátek konce“ – v autentických prostorech se na konkrétních příkladech hrabat Chotků šířeji seznámíte se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě nebo jejím životním stylem.
  • „Generál Laudon jede skrz Veltrusy“ – prohlídkový okruh připomíná pobyt legendárního válečníka na zdejším zámku během tak zvané Bramborové války roku 1778.
  • „Míry, váhy, závaží, na zámku Vám ukáží“ – výstava o historických mírách a váhách v období největšího rozkvětu zámku. Zjistíme na ní, jak moc denně měření a vážení používáme a jak málo si vážíme toho, že máme snadný a přehledný metrický systém. Výstava je dostupná samostatně.
  • „Historické kočáry“ – samostatně dostupná výstava kočárů, vozů a saní používaných na běžném panství. Také přibližuje funkce kočárů na příkladech ze života fiktivního šlechtice.
  • „Cykloprohlídka parku“ – na kolech s průvodcem. Trvá necelé dvě hodiny a ujede se během ní asi 9 km. Má 11 zastavení na krásných a významných místech parku.
  • „Projížďka koňským povozem“ – může uspokojit ty, co se chtějí kochat, ale pěšky ani na kole se jim nechce, nebo i ty, pro něž je to prostě daleko a chtějí se svézt.

Radka Holeštová

Autor:KZ