Libor Lesák, kralupský místostarosta: Žáky ve školách vystřídají stavební firmy a dělníci

Příjemné časy letních prázdnin sice začínají, ale v kralupských školách bude i tak velmi rušno. Město totiž plánuje celou řadu investičních akcí, přičemž některé z nich musí být ukončeny ještě před zahájením nového školního roku. O tom, co žáky, vyučující a další pracovníky školy čeká, jsem si pohovořil s místostarostou Liborem Lesákem.

Pane místostarosto, začal bych otázkou týkající se mimořádně vysoké dotace, kterou se Městu podařilo získat pro ZŠ Komenského, a to na projekt „Přístavba odborných učeben v ZŠ Komenského“. Jak se vůbec tato myšlenka zrodila?

Projekt spojený s přístavbou nových učeben na ZŠ Komenského vychází z myšlenky obnovy výuky technických předmětů právě na této škole. Stávající učebny jsou už nyní ve špatném stavu a ze strany vedení školy tu byl požadavek na modernizaci. V návaznosti na tuto skutečnost jsme se rozhodli pro obnovu technických předmětů na skutečně špičkové úrovni, a to v návaznosti na dlouhodobou historii chemického průmyslu a učňovského a středoškolského školství v Kralupech. Spojili jsme se proto s VŠCHT jakožto jedním z podporovatelů. Tím dalším se stalo Středočeské inovační centrum, jehož prostřednictvím jsme byli zařazeni do sítě škol základního vzdělávání (se zaměřením na technické předměty, jako jsou Matematika, Chemie a Fyzika). Na základě těchto skutečností jsme podali žádost o dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu EU a byli jsme úspěšní. Dotace činí necelých 37 miliónů korun. Částka bude určena na výstavbu nového pavilonu, jehož součástí bude nová učebna chemie, fyziky a matematiky. Chybět nebudou ani nové laboratoře a kabinety, počítáno je i se sociálním zařízením včetně bezbariérového přístupu, resp. výtahu. Ten bude ovšem sloužit i pro starou část budovy.

Jak moc komplikované je na takto vysokou finanční dotaci dosáhnout?

Konkurence mezi jednotlivými subjekty byla jistě veliká… Ano, to bezpochyby. Projektové žádosti si podávalo mnoho subjektů z celé ČR, přičemž uspokojeno jich bylo cca 42 %. Že jsme na tuto dotaci dosáhli, to považuji za úspěch.

Jak si celkově stojí kralupské školy ve srovnání s těmi ostatními v rámci Středočeského kraje? Mám teď na mysli především to materiální zabezpečení.

Střední Čechy jsou trochu specifickým regionem ve srovnání s ostatními regiony. V současné době je zde rozvoj školství podporován, a to hlavně z důvodu nedostatku míst v samotných školách. Z tohoto důvodu je třeba školy rozšiřovat, což s sebou nese i lepší vybavenost, neboť výstavba nových pavilonů je základ. Především tedy území, takový ten „prstenec kolem Prahy“, do kterého patříme i my, to je místo, kde na tom jsou školy poměrně dobře. Jinak kralupské školy získaly dotace také z ministerstva školství, přičemž většina peněz šla opětovně do vybavení, případně do vzdělávání pedagogů. Myslím si tedy, že kvalita kralupských škol odpovídá současnému standardu, ovšem stále je co vylepšovat. Celkově si ale myslím, že naše školy jsou na velice dobré úrovni a velkou zásluhu na tom mají i všichni ředitelé.

Jaké investiční akce se kralupských škol v nejbližší době dotknou?

Velký projekt nás čeká v ZŠ Třebízského, kde se bude dělat nová kuchyň a elektrické rozvody. Investice je spojena i s obnovou osvětlení, neboť to stávající už nevyhovuje současným standardům. Nové kuchyně se dočkají i v ZŠ Václava Havla a dostane se i na nový pavilon školní družiny. Na tyto akce budeme připravovat projektové dokumentace a k samotné realizaci by mělo dojít příští rok. V ZŠ 28. října dojde k výměně střechy a i tady se pustíme do nové kuchyně. Začátkem prázdnin pak chystáme velkou rekonstrukci hřiště ZŠ Generála Klapálka. Zde vznikne velká travnatá plocha na sportování, což byl požadavek tamních učitelů. Hřiště bude sloužit zejména na míčové hry a nebudou chybět ani prvky na atletiku (běžecká dráha, doskočiště atd.). Sportoviště bude však plně k dispozici až na jaře příštího roku, neboť travnaté hřiště vyžaduje mnohem náročnější údržbu. Všechny tyto investice jsou finančně hodně náročné, ale postupnými kroky se snažíme všechny školy postupně inovovat. Jedním z našich cílů je kultivace venkovního prostředí ZŠ Třebízského, což je prostor, který je momentálně dosti zanedbán. Máme v plánu zde postavit sportoviště i dopravní hřiště, které by mohlo sloužit i veřejnosti. O grant zkusíme požádat společnost ČEZ a.s., pokud by to nevyšlo, zafinancujeme hřiště z vlastních zdrojů.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ