Proběhlo mezinárodní setkání žáků v ZŠ Gen. Klapálka

Kralupy nad Vltavou – Ve dnech od 18. do 21. září 2018 navštívili školu ZŠ Gen. Klapálka žáci z partnerských škol v německém Henningsdorfu a polské Srodě. Projektu se účastní 14 žáků z každé školy a jejich pedagogové.

Když jsme v úterý naše hosty vítali, poznávali jsme známé tváře z minulých pobytů. Po obědě začal program hrou, kterou němečtí učitelé nazvali městská rallye. Pan učitel Hunča připravil úkoly a celou hru řídil. Mezinárodní skupiny chodily po Kralupech a zjišťovaly různé údaje o městě. Cíl byl v informačním centru, kde mezinárodní učitelský sbor doladil poslední detaily celého pobytu. Večer se se všemi 42 účastníky sešla i paní ředitelka Gleichová.

Nejnáročnějším dnem byla středa. Všichni jsme museli brzo vstávat, protože už v devět hodin začínala prohlídka historických prostor Senátu ČR. V oficiální části jsme se sešli se starostou města Kralup a senátorem Petrem Holečkem, který nám návštěvu Senátu zprostředkoval. Jako všichni turisté, kteří navštíví Prahu, viděli i naši hosté Pražský hrad, Karlův most a další známá místa. Večer unavení doplnili kalorie klasickou českou kuchyní, vepřovou s knedlíkem a zelím.

I čtvrtek byl ve znamení památek. V pěkném počasí všem udělala dobře procházka Dvořákovou stezkou do Nelahozevsi, kde byla připravena prohlídka expozice zámku. Zajímavý byl i rodný dům A. Dvořáka. Po krátkém odpočinku se skupinky sešly ke společné práci při vytváření plakátů. Bylo zajímavé sledovat, jak děti komunikují a spolupracují. Když nestačila němčina, polština a čeština, tak přišla na řadu angličtina. S přicházejícím večerem se všichni těšili na diskotéku a grilování. S lítostí jsme ale sledovali, jak čas utíká a blíží se poslední den.

Pátek patřil programu v naší škole. Děti navštěvovaly vyučování a povídaly se žáky druhého, ale i prvního stupně. Pak prezentovaly společné práce a hodnotily celý pobyt a program. Po obědě ve školní jídelně, kterou nám partneři tak trochu závidí, přišlo loučení. Bylo to trochu dojemné a došlo i na slzy. Když autobusy zmizely za zatáčkou, slyšela jsem z hloučku děvčat povzdechnutí: „Ještěže se v květnu zase uvidíme“. Tak v květnu ve Srodě!

Na závěr bych chtěla poděkovat všem účastníkům za přátelský a aktivní přístup, pedagogům, pracovníkům školy včetně paní kuchařek, školníkovi, R. Němečkové, sdružení rodičů a vedení školy za podporu.

Dále pak městu Kralupy n. Vlt. a panu starostovi za organizační a finanční podporu. Je třeba připomenout, že projekt má finanční podporu evropských fondů, které získává polská strana.

autor: D. Knöpfelmacherová, učitelka ZŠ Gen. Klapálka

foto: M. Vyšínová

Autor:admin