Město pracuje na záměru kompletního pokrytí signálem mobilních operátorů

Kralupy nad Vltavou, obdobně jako města ostatní, se potýkají s nevyváženým pokrytím signálu mobilních operátorů. Na příslušném území se stále najdou místa, která nejsou signálem zcela pokryta, což mnohým občanům komplikuje život. V současnosti však vedení města připravuje dynamicky funkční záměr ve spolupráci s firmou RadioLED, která v nedávné době přišla na trh s opravdu jedinečným řešením.

„Jedná se o šíření signálu pomocí tzv. multipointů, což jsou vysílače umístěné v lampách veřejného osvětlení. Jejich prostřednictvím je šířen zejména signál mobilních operátorů, ovšem využití lze nasměrovat i na VoIP telefony (VoIP je zkratka pro volání přes internet: Voice over Internet Protocol) a televize. Důležitou informací je i možné vytvoření vlastní wifi sítě pro potřeby města,“ uvedl Karel Kohl, vedoucí oddělení IT MěÚ Kralupy nad Vltavou. Zmíněná technologie umožňuje přenášet signál mobilních operátorů i do míst, kde nejsou k tomu určené vysílače. „Malý počet odběratelů operátory pochopitelně odrazuje. Projekt firmy RadioLED ovšem nabízí cestu, jak požadovaného cíle dosáhnout. Malé zařízení se snadno zabuduje dovnitř lampy, pokud to nepůjde, bude umístěno z vnější strany,“ vysvětluje Karel Kohl, jenž v neposlední řadě přidává ještě další nezpochybnitelnou výhodu této novinky: „Protože je zařízení umístěno právě na lampách, je z nich také napájeno. Obsahuje v sobě baterii, která je nabíjena v noci, když jsou lampy rozsvíceny. Přes den si pak vystačí z vlastního zásobníku, čímž se tedy nejedná o nikterak energeticky náročnou koncepci.“ Svou podstatou však projekt není pikantní jen z hlediska samotného provedení. Rovněž ekonomická stránka je z pohledu města nastavena velmi účelově, což dokládají také slova kralupského místostarosty Libora Lesáka: „Instalaci provede firma za náklady mobilních operátorů, kteří jsou pochopitelně rádi, že nemusí investovat do vlastních zařízení. Na nás už poté zůstává jen samotná montáž. K té bychom ovšem využili místní podnikatelské subjekty, které by o toto projevily zájem. Montáž na vybrané lampy by po zaškolení neměla být nikterak složitá.“

A v jakém stádiu příprav se projekt nyní nachází? „Rada města na svém zasedání schválila záměr připojit se k projektu firmy RadioLED. Následně jsme tuto možnost nabídli i dalším obcím v našem ORP. Uvidíme, jak se k tomu postaví. Někteří starostové se ale už ozvali s tím, že i jim se tento projekt zamlouvá. Firma zároveň provádí zpracovávání dat o rozloze města. K tomu bude dále potřebovat materiály o rozmístění a počtu lamp veřejného osvětlení. Až vyřešíme tuto část, bude možné přejít k samotné realizaci,“ uzavřel kralupský místostarosta.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ