Marek Czechmann, nový kralupský starosta: Vedení města plynule naváže na rozjeté projekty

V aktuálním čísle Zpravodaje pochopitelně nemůže chybět rozhovor s novým kralupským starostou, kterým se stal Ing. Marek Czechmann. Rozhodly o tom hlasy zastupitelů, kteří se premiérově sešli při ustavujícím zasedání dne 31. 10. 2018.

Pane starosto, co Vám poprvé prolétlo hlavou, když byl s definitivní platností stvrzen Váš nástup do funkce?

Stačil jste si uvědomit, že jste teprve třetím polistopadovým starostou? Přiznám se, že zrovna toto mě vůbec nenapadlo. A nad čím jsem přemýšlel? Těžko říci. Už před volbami, kdy jsem souhlasil s tím, že budu na kandidátce STANu uveden jako „jednička“, jsem si pochopitelně uvědomoval, že taková situace může nastat. Vítězstvím STANu ve volbách jsem se následně starostování v Kralupech výrazně přiblížil, přičemž ustavující zasedání zastupitelstva posléze vycházelo pouze z toho, co jsme si dohodli v rámci koalice, to jest STAN, ODS, Kralupy Nová VLna.

V čem byste chtěl navázat na svého předchůdce, pana Petra Holečka, který strávil ve funkci starosty dlouhých dvanáct let?

Nejprve bych chtěl zmínit, že Petr Holeček byl úžasný rétor. Dokázal z patra kvalifikovaně hovořit, a to v podstatě bez příprav. V tomto ohledu se s ním vůbec nemohu měřit. Zároveň se ale budu snažit o to, abych na něho navázal v rámci komunikace s občany. Petr v tomto ohledu nastavil laťku opravdu hodně vysoko. Osobně si uvědomuji, že asi nebudu moci každý víkend trávit na nějaké akci, ovšem rozhodně se budu snažit o to, abych toho stíhal co nejvíc a město řádně reprezentoval.

Mohl byste ještě zpětně okomentovat výsledky letošních komunálních voleb? Co bylo pro Vás tím největším překvapením?

Ještě před volbami mě překvapilo především to, že v Kralupech šlo do voleb pouze šest subjektů. Okolní města jsou na tom v tomto ohledu jinak, jako příklad mohu uvést Neratovice nebo Mělník. Co se týče samotných výsledků, tak mě zcela určitě nejvíce překvapila Nová VLna, která „utrhla“ třetí místo a přeskočila hnutí ANO. To bylo překvapení nejen pro mě, ale také pro představitele strany ANO, kteří pravděpodobně počítali s mnohem lepším výsledkem. Zároveň jsem rád, že uspěla i ODS, se kterou jsme ve vedení města již spolupracovali a která oproti minulému období získala téměř dvojnásobný počet hlasů.

Jaké největší úkoly Vás v dohledné době čekají?

V této chvíli určitě neřeknu žádné velké novinky. Například ve věci investic plynule navážeme na projekty, které jsou dlouhodobě rozpracovány. Mám na mysli zejména výstavbu nového náměstí, jejíž další etapa začne na jaře. Dále se bude jednat o určitou stabilizaci úřadu, ne nikterak zásadní, ovšem nějaké úkoly z toho pro mě určitě vyvstanou. V neposlední řadě se chystám navštívit všechny nově zvolené starosty obcí v našem ORP a navázat tak na spolupráci z předchozích let.

V čem myslíte, že mají současné Kralupy nejvíce předností? Kde například hledat ty největší nedostatky?

Domnívám se, že naše město se v několika posledních letech výrazně posunulo. Jsem rodilý Kralupák a moc dobře si pamatuji na dobu, kdy Kralupy byly ryze průmyslovým chemickým městem se špatným ovzduším a nepříliš dobrou pověstí. Dnes jsme v tomto ohledu mnohem dál. Do Kralup se stěhují mladé rodiny s dětmi, což nás pochopitelně těší. Mezi největší nedostatky řadím samozřejmě dopravu přes město, která nás tíží dlouhodobě. První nejbližší most od Prahy tímto směrem je právě ten náš, čili i díky tomu je v některých hodinách doprava ve městě doslova enormní. Řešení v podobě obchvatu se sice rýsuje, ale nestojí bohužel primárně na nás. Nicméně si ale uvědomuji, že k dokončení obchvatu bude nutná také naše aktivní podpora.

Hodně často se hovoří o zintenzivnění vztahu mezi městem a společností Synthos, a. s. Hodlá nové vedení města v tomto ohledu zlepšit vzájemnou komunikaci?

Ve volebním programu všech tří koaličních stran je zmíněna spolupráce s podnikatelskými subjekty, které ve městě působí. To znamená, že bychom chtěli ke spolupráci oslovit nejen Synthos, a. s. a Unipetrol, a. s., ale i další společnosti. My se samozřejmě musíme snažit nabídnout něco jim a budeme pochopitelně očekávat, že i oni nabídnou něco nám. Zmíněné firmy patří mezi ty největší na našem území, a přestože se s nimi vedení města v minulosti snažilo komunikovat, tak odezva z jejich strany nebyla nijak výrazná. V poslední době se však situace mírně zlepšuje.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ