Náměstí zdobí nejen kašna

V druhé polovině listopadu byly dokončeny práce na projektu „Řešení zpevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – II. etapa“, který se zabýval řešením prostoru v blízkosti bývalé budovy pivovaru. Kolemjdoucí občané si zajisté všimli nově vybudovaného chodníku pro pěší, jež bude v následujících letech sloužit jako „propojka“ mezi Žižkovou ulicí a Palackého náměstím.

Druhá etapa výstavby centra města byla provázena několika úskalími, kvůli kterým se datum dokončení neustále posouvalo. „Zdržení se vztahovalo k přeložce trafostanice z centra města. Primárně se jednalo o akci společnosti ČEZ, a.s., jež bohužel stála za oddalováním termínu realizace. Nakonec se ale vše v dobré obrátilo a těsně před koncem kalendářního roku můžeme konstatovat, že i tuto část přestavby centra máme zdárně za sebou,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic a správy majetku MěÚ.

Již tedy v předvánočním čase si budou moci občané zblízka prohlédnout nově vydlážděné plochy kolem budovy pivovaru a využít parkovacích stání. Počítáno je také s lavičkami a umělým osvětlením. Protože se ale realizátorovi akce nepodařilo dodat požadované lampy, bude prostor Pivovarské ulice zajištěn nejprve světly prozatímními. V lednu následně dojde k definitivnímu dokončení osvětlení, a to dle požadovaných parametrů.

Nedílnou součástí druhé etapy jsou kromě jiného také dva vodní prvky. Zatímco velká kašna a potok byly v rámci projektu dlouhodobě plánovány, nápad s osazením historické studny se zrodil v průběhu realizace: „Při rekonstrukci povrchů jsme narazili na studnu, o které původně vůbec nikdo nevěděl. A protože se nám líbilo samotné provedení, rozhodli jsme se pro její zachování. Studnu nyní zdobí nové kamenné bloky a okrasná kovová mříž,“ vysvětluje Jindřich Karvánek, který má na MěÚ Kralupy na starosti stavební dozor. Práce v centru města budou dále pokračovat na jaře třetí etapou. Ta zahrnuje výstavbu nových ploch v prostoru Palackého ulice (vedle kostela) a Palackého náměstí.

HODNOCENÍ OČIMA MÍSTOSTAROSTY LIBORA LESÁKA:

„Jsem velice rád, že město začíná konečně nějak vypadat. Je ale zřejmé, že náměstí nebude vypadat úplně nejlépe do té doby, dokud nepohneme také s těmi ostatními stavbami. Dovolím si tvrdit, že přesně toto je zásadní úkol pro novou radu a zastupitelstvo. Určitě bychom se tedy měli rychle rozhodnout, jakým způsobem budeme pokračovat dál, zejména pak s ohledem na rekonstrukci budovy pivovaru. Pivovarská ulice již nyní vypadá velice pěkně, ovšem co si budeme povídat, vzhled náměstí stále nejvíce určuje výrazná budova pivovaru. V nejbližší době by tedy mělo být vypsáno výběrové řízení na projektanta stavby, abychom se v tomto bodě zase posunuli o něco dál. Pro příští rok připravujeme třetí etapu rekonstrukce náměstí, ovšem zaměřit bychom se také měli na druhou stranu, kde by měl být dostavěn blok od Husovy ulice, vedený nazpátek k budově České spořitelny. Zde se nachází několik soukromých pozemků, ale většina z nich patří městu. Bylo by dobré se co nejrychleji dohodnout na prodeji těchto pozemků, aby investoři mohli začít stavět. Tím bude vytvořena plánovaná obchodní zóna, která v součinnosti s třetí etapou zajistí reálný pohled na to, jak by to jednou v centru Kralup mohlo vypadat.“

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ