Viniční křížek u Zeměch byl obnoven

Severně od obce Zeměchy, v blízkosti železniční dráhy Kralupy nad Vltavou – Slaný, lze již nějaký ten týden obdivovat nově zrestaurovaný sloup s křížem, na němž je datován rok 1715. „Iniciátorkou této stavby byla Anna Marie Františka Toskánská, obdobně jako u sloupu Panny Marie Bolestné v Mikovicích. Trup pískovcového sloupu původně vrcholil hlavicí a křížem, přičemž právě hlavice byla pravděpodobně zdobená motivem vinných hroznů. Odtud pochází ono lidové pojmenování Viniční křížek,“ popisuje historické souvislosti Jana Bendová z oddělení památkové péče kralupského městského úřadu.

Z původního sloupu se do současnosti dochoval jen dřík, který vystupoval z terénu do výšky 135 cm. Protože se však objekt nacházel v těsné blízkosti silnice, jejíž úpravy postupně zvyšovaly okolní terén, byla jeho spodní část zasypána zeminou. „Tělo sloupu bylo silně poškozeno degradací kamene. Úbytek hmoty na jeho vrcholu byl skutečně značný. Nicméně po odkopání terénu jsme měli příležitost si detailněji prohlédnout podobu a stav spodní části. Posléze jsme zjistili, že jeho výška od prstence k vrcholu měla dva metry. V zemi se tedy nacházelo celých 65 cm. Prohloubením sondy byly nalezeny ještě soklové části této památky a další kameny v jeho okolí,“ říká Jana Bendová.

Záměrem rekonstrukce byla celková obnova této významné a jedinečné památky v daném místě a navrácení historicky cenného artefaktu do krajiny a jeho zachování pro další generace. „V dílně Terezy a Pavla Korbelových byly dochované části sloupu očištěny a odsoleny. Poté následovaly komplexní restaurátorské práce. Chybějící části byly doplněny v umělém kameni a trup vyztužen nerezovou armaturou tak, aby čep zpevnil degradovanou horní část a také sloužil ke kotvení nové hlavice,“ podotýká Jana Bendová, jež zároveň vysvětluje, proč křížek nakonec nestojí na svém původním místě: „Byl od něho umístěn přibližně dvacet metrů, neboť současná komunikace se nyní nachází velice blízko. Dalším důvodem jsou pak uložené sítě,“ uzavřela.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ