Pomník v Lobečku byl opraven

Na sklonku minulého roku se stylové rekonstrukce dočkal také pomník v Lobečku, který dlouhá léta patřil spíše k těm méně výrazným památkám. Vedení města ovšem nakonec zareagovalo na postupné chátrání tohoto objektu a rozhodlo se pro obnovu.

Oprava spočívala zejména ve vyčištění kamenného zdiva, doplnění v umělém kameni a celkové obnově betonového schodiště. „Posléze došlo k položení kamenného koberce a omítnutí bočních oblých částí. Zároveň bylo nezbytné odstranit popraskanou mramorovou dlažbu a opravit přístupový chodník,“ uvedla Jana Bendová, která má na odboru RIaSM na starosti památkovou péči.

Pomník věnovaný padlým obětem ve 2. světové válce, který byl slavnostně odhalen v květnu 1965, se dříve pyšnil také podstavcem, na němž stálo sovětské dělo. Po roce 1989 však došlo k jeho odstranění, a přestože se objevily názory, že by rekonstrukce mohla něco obdobného nabídnout, nestalo se tak. Naopak byla využita spíše decentní stylistika, což ostatně potvrzují slova Jany Bendové: „V průběhu minulého roku bylo zvažováno doplnění ‚něčeho‘ na místo děla. Hovořilo se o ztvárnění různých symbolů války, ovšem ve finále se nejvhodnějším řešením ukázalo být odstranění podstavce a snížení celkové výšky pomníku. Do střední části byl zasazen nápis OBĚTEM – OSVOBODITELŮM – ODBOJI. Nezapomnělo se ani na vyčištění bronzových desek včetně té původní.“

Autorsky se na rekonstrukci pomníku podíleli pánové Tomáš Cinádr a David Procházka, přičemž druhý jmenovaný se zhostil vyhotovení zmíněného motta. Změn doznalo také prostranství kolem pomníku, jež bylo osazeno trávou, výsadbou okrasných šeříků a cibulovin (pod záštitou odboru životního prostředí). Technické služby města v poslední fázi odstranily pozůstatky po původní dlažbě.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ