V projektu finanční gramotnost jsme fungovali jako rodina

Kralupy nad Vltavou – ZŠ Gen. Klapálka: V úterý 7. 5. jsme se ve škole zúčastnili programu o finanční gramotnosti, který nás měl vést k zamyšlení nad hodnotou peněz. Přijela za námi paní lektorka, která nám připravila dvě velmi zábavné hodiny.

Na začátku jsme se rozdělili do pěti skupin, které představovaly rodiny s legračními jmény: Vampírovi, Zombíkovi, Mumiovi, Superhrdinovi a Emzákovi. Dostali jsme zalaminované karty s legračními obrázky a popisem jednotlivých členů rodiny. Každý z nás byl jeden z nich. Potom jsme si celá rodina spočítali svoje příjmy a potřebné výdaje. Měli jsme za úkol vyškrtat ze seznamu věci, které rodina k životu nutně nepotřebuje. Sečetli jsme výdaje, odečetli od příjmů a vypočítali, kolik peněz utratíme a našetříme za rok. Podle toho jsme dostali papírové peníze, s kterými jsme hospodařili.

Mohli jsme si zajistit různá pojištění, která jsme si po dohodě se členy rodiny vybrali, nakoupit nějaké věci i pro radost rodiny, ke kterým jsme dostali žetony spokojenosti. Pak jsme porovnávali, která rodina je spokojená, a které rodině spokojenost vydrží déle. Směli jsme si také vsadit loterii a hodnotit, komu přinesla štěstí.

Peníze jsme nejen utráceli, ale mohli jsme si také vybrat z různých brigád, za které byly různé výše platu. Skoro všechny rodiny si vybraly brigádu doplňování zboží v obchodě, což probíhalo jako hra s herním plánem a kartičkami se zbožím, které jsme třídili a odhadovali ceny zboží. Nakonec si každá rodina vylosovala kartičky štěstí a neštěstí. Zde se některým skupinám vyplatilo pojištění ze začátku hry. Jedna z rodin chtěla na pojištění ušetřit, proto nakonec zbankrotovala, protože na kartičkách bylo třeba vykradení, povodeň apod. Ostatní čtyři rodiny dopadly dobře.
Program se nám moc líbil i proto, že jsme spolupracovali v týmech. Bylo to moc zábavné.
Když jsme přišli domů, uvědomili jsme si, jak to mají rodiče těžké starat se o finance rodiny.

autoři: Natálie Tučková, Jan Kallista, Terezie Čiháková,

Tereza Hráčová a další žáci 5.B

foto: Lucie Poláková

Autor:admin