Slavnost růží tentokrát proběhne i na nádvoří zámku

Veltrusy – Která z půvabných květin z českých růžových sadů, ale také od jednotlivců, se stane tou nejkrásnější? Co všechno se dá vyrobit z růží? Jak se o tyto květiny starat a jak je pěstovat? Či jak se dají růže zakusit všemi smysly?

Odpovědi na tyto otázky se dozvědí návštěvníci státního zámku Veltrusy v sobotu 15. června 2019 na akci Slavnost růží. Soutěžní výstava růží se opět uskuteční v prostorách zámecké oranžerie, kde budou návštěvníci a odborná porota hlasovat o tu nejkrásnější květinu. Letos se akce rozšíří do prostor samotného zámku a nádvoří, které se promění v pódium pro koncerty a vystoupení.

Irský hudebník Mark Johnston nám se svou skupinou Ambiam zahraje od 10:00, tím zahájíme i celou slavnost.

Na divadelní scéně v Rudolfově sále od 11:30, s reprízou od 13:00, představí loutkové divadlo Rolnička pohádku „Kouzelný prstýnek“. Po představení se děti mohou vždy těšit na seznámení s loutkami zblízka. Děti z ASPV Veltrusy předvedou své taneční dovednosti při krojovaném vystoupení od 12:30.

Duo Pe & Pe odstartuje dopolední hudební část se svou akustickou interpretací akustické tvorby a tvorby z americké a anglosaské tradice. Od 14:00 oživí prostor u oranžerie muzikoterapie s bubínky Šárky Veselé.

Naše pozvání přijal florista Slávek Rabušic, který bude po celý den v severozápadním křídle zámku vytvářet aranže kytice pro společenské a svatební příležitosti. Zámecká kaple poskytne prostor k výstavě společenských a svatebních šatů z „Atelieru Monica“. Ty pak budou prezentovány od 15:30 na módní přehlídce společně s, již zmiňovanou, tvorbu Slávka Rabušice. Přednášky Lenky Křesadlové a Michaely Leté prozradí tajemství a rady v pěstování růží.

Růže všemi smysly je projekt, který se odehraje v kvelbech severozápadního křídla zámku. Zde budou mít návštěvníci možnost okusit, pocítit a vidět výrobky z růží jako například éterické oleje od NOBILIS TILIA, květinové sirupy z dílny Čokoládovny pralinka a jiné. Nebude chybět ani jarmark, který propojí oranžerii se zámkem.

Děti se zabaví při cestě parkem, během které budou plnit úkoly a na konci je dle zásluh odmění „růžová hraběnka“. V ceně vstupenky jsou i tematicky upravené prohlídky v expozici severozápadního křídla zámku. V 16:00 je očekáván příjezd vzácného hosta, takzvané růžové „hraběnky Henrietty Chotkové“, která vyhlásí vítěze soutěžní výstavy a zakončí sobotní akci.

Pěstitelé mohou přihlásit své květiny na: chlupacek.tomas@npu.cz, 602 452 444.

Vstupné pro dospělé je 140 Kč, děti 90 Kč a rodinné 370 Kč.

Více informací o programu, uplynulých ročnících, fotogalerii a další informace naleznete na oficiálních stránkách zámku www.zamek-veltrusy.cz.

autor: Barbora Frindová,
pracovník vztahů s veřejností, Zámek Veltrusy

Státní zámek Veltrusy se nachází 25 kilometrů severně od Prahy nedaleko Kralup nad Vltavou. Jeho historie sahá do roku 1704, kdy se Václav Antonín Chotek rozhodl v těchto místech postavit lovecký zámeček, který se postupem času rozrostl do dnešní podoby. K této vrcholně barokní budově od architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho přiléhá čestný dvůr uzavřený alegorickými sochami čtyř ročních dob a dvanácti měsíců z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

V těsné blízkosti zámku protéká řeka Vltava. Ta měla během let významný podíl na utváření zámeckého areálu o rozloze téměř 300 hektarů. Po několika povodních se zámek a velká část místního parku ocitly na říčním ostrově, kde se nacházejí i v současnosti. Areál prošel významnou změnou za působení třetího majitele panství Jana Rudolfa Chotka. Ten zde vybudoval přírodně krajinářský park, který se nakonec proměnil v okrasný statek. Romantická zákoutí s pavilony tak jsou střídána pohledy na užitková pole, sady nebo pastviny. Od roku 1802 se ve zdejší oboře chová také daněk skvrnitý.

Autor:admin