Palackého náměstí dostává novou podobu

V průběhu prázdnin pokračovaly v centru města práce na další etapě s názvem „Řešení zpevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – III. etapa“. Předmětem této investice je zejména realizace nových povrchů v prostoru Palackého náměstí a Palackého ulice, kde živičné povrchy už brzy nahradí žulová dlažba. Převážná část území bude mít charakter pěší zóny. Rovněž nelze opomenout znázornění úseku tehdejšího mlýnského náhonu, a to pomocí kamenných desek z bývalého objektu pivovarské spilky. Současně zde vznikne přibližně 32 parkovacích míst, nebude chybět nové veřejné osvětlení a ani výrazné prvky zeleně.

„Na Palackého náměstí budeme mít celkově osm platanů, což jsou stromy, které v budoucnu hodně vyrostou. I díky nim by mělo náměstí vypadat hezky. Nicméně zasazení platanů do zasíťovaných povrchů nebylo vůbec snadné. Svým způsobem to považuji za malý zázrak,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic a správy majetku s tím, že povrchy na Palackého náměstí by měly být dokončeny v první polovině září. Hned poté se práce přesunou do Palackého ulice, která byla již na začátku srpna uzavřena. Dále je třeba uvést, že tato ulice již nebude průjezdná v obou směrech. Na náměstí se dostanou pouze vozidla zabezpečující zásobování. V předvánočním čase by pak mělo být celé náměstí dokončeno. Finální podobu však centrum Kralup dostane až po realizaci etapy čtvrté, jež se bude zabývat rekonstrukcí ulic Husova a Jungmannova.

Hodnocení očima místostarosty Vojtěch Pohla:

„S průběhem třetí etapy zatím panuje spokojenost. Rekonstrukce postupuje podle plánu, což je skvělé. Přiznám se, že se na výsledek této investiční akce velmi těším, neboť pro tento rok ji osobně vnímám jako tu hlavní. V konečné fázi nám přinese náměstí, které v Kralupech vždy chybělo. Na ploše současného náměstí, kde doposud nebyly žádné stromy, proběhne v rámci této etapy rekonstrukce zcela nová výsadba, což také vnímám velice pozitivně. Jakmile stromy na náměstí vzrostou, tak budou společně s moderními vodními prvky plnit ochlazovací i estetickou funkci. Výsadba zeleně v centru města není nikterak jednoduchá, nelze ji provádět v místech, kde vedou inženýrské sítě. Současnou výsadbu v rámci rekonstrukce náměstí vnímám tedy velmi kladně. Navíc nás v tomto ohledu ještě mnohé čeká.“

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ