Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ: Televizní reportáže najdete již jen na webu

Jistě neušlo pozornosti široké veřejnosti, že Kralupské televizní zpravodajství změnilo během posledních dvou let svou podobu. V roce 2017 byla ukončena smlouva mezi Městem Kralupy a společností UPC, která zprostředkovávala kabelové vysílání zpravodajství. Nyní jsou televizní reportáže aktuálně nahrávány přímo na internet a divák je může zhlédnout odkudkoli, kdykoli, online, v jakémkoli pořadí a kolikrát chce. Reportáže jsou umístěny na městském YouTube kanále (dále jen YT), zároveň na stránkách specializovaného televizního webu kralupytv.cz.

Jakým způsobem mohu najít například reportáž z loňských městských slavností?

Stačí si otevřít domovskou stránku našeho YT kanálu a do políčka označeného lupou zadat klíčové slovo. Hned poté se začnou načítat videa s vybranou tématikou. Obdobný systém by později měl plně fungovat i na kralupytv.cz.

Proč došlo ke změně způsobu vysílání zpráv?

Primárním důvodem byla prakticky nulová sledovanost kabelové televize a pochopitelně i vývoj technologií a internetu. Zároveň nabídka služeb, kterých jsme mohli využít, nebyla pro město ekonomicky výhodná, nemluvě o technických parametrech. Dříve nebo později by tato změna musela logicky přijít. Jsem velice rád, že představitelé města dali této alternativě zelenou. Nyní máme televizní platformu již vybudovanou a budeme se ji snažit krok za krokem vylepšovat.

Souběžně s touto změnou byly digitalizovány veškeré reportáže, které kdy v historii natočilo Videostudio Krátký. Jak celý proces probíhal?

Když jsme začali budoucnost televize řešit, říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdybychom mohli divákům poskytnout tento jedinečný bonus. Pan Krátký nám pak většinu starých pásek předal k digitalizaci, a to včetně některé techniky. Další potřebné komponenty zabezpečili pracovníci z IT oddělení MěÚ, kterým bych chtěl touto cestou poděkovat za spolupráci. Bez jejich technické podpory by tato akce byla v podstatě nerealizovatelná. Jinak digitalizace kompletního TV archivu mi zabrala cca dva a půl roku.

Jak probíhal samotný proces převodu reportáží ze starých kazet na internet?

Zdigitalizovaný materiál máme uložený na několika discích. Samozřejmě dříve KTZ mělo zcela jiný charakter, vysílání probíhalo v celistvém bloku, jež vždy obsahoval cca patnáct reportáží. Aby bylo možné zachovat současný charakter, bylo třeba všechny reportáže „vystříhat“, upravit a následně nahrát na YT kanál. Surové verze veškerých pořadů pak máme uloženy odděleně, pan Krátký jich může nyní využívat při nových reportážích, když bude například vhodné využití historické záběru.

Kolik reportáží takto bylo digitalizováno a co bylo na nejtěžší?

Archiv začíná rokem 1995, takže zdigitalizováno bylo něco kolem osmi tisíc reportáží. Když divák navštíví náš kanál, může si v archivu vybrat konkrétní rok a celý si ho přehrát, případně si vygenerovat například pouze sport, kulturní akce, jednání zastupitelstva a tak dále. Tímto ovšem nekončí. Chtěl bych občany požádat o spolupráci v rámci další možné digitalizace archivních materiálů. Pokud někdo vlastní na VHS kazetě nějaký dobový záznam, budeme velice rádi za případné zapůjčení. A co bylo na digitalizaci nejtěžší? Převod do digitálu některých kazet, jejichž pásky nebyly už v nejlepším stavu. Na některých reportážích je pochopitelně zub času znát, ale s tím jsem tak trochu počítal. Myslím si, že celkově je kvalita videí velmi dobrá. Věřím, že si spousta lidí ráda připomene staré časy.

Radka Holeštová

Autor:KZ