Dušan Sikela, trenér HK Kralupy: Důležité je, aby hokej v Kralupech dával smysl

Kralupy nad Vltavou – Pamatuje nejslavnější časy kralupského hokeje a jako nový trenér A- mužstva doufá, že by v dohledné době nemuselo zůstat jen u vzpomínek. „Kralupský stadion jsem zažil vyprodaný po střechu, byly to krásné časy, nicméně už v loňském roce se nám podařilo na zimák vrátit fanoušky, stačí si vzpomenout na derby utkání s Neratovicemi,“ vzpomíná tehdy ještě aktivní hráč Dušan Sikela, který společně s Martinem Hamplem a Jiřím Exnerem bude chtít navázat na loňskou „testovací“ sezonu v Krajské lize, jež nakonec skončila plánovanou záchranou. „V letošním roce máme mnohem větší ambice. Naším cílem je dostat se do play off a předvádět hokej, který bude diváky bavit.“

Dušane, stal jste se novým trenérem A-mužstva. Co rozhodlo o tom, že jste nabídku nakonec přijal?

Když jsem nabídku na trénování A-mužstva obdržel, moc dlouho jsem se nerozmýšlel. Sice jsem tak trochu počítal s tím, že bych tuto sezonu ještě zkusil na ledě, ale když Josef Zajíc angažmá u týmu ukončil, rozhodl jsem se, že tým převezmu. S hokejem v Kralupech jsem zažil mnohé, fanoušci tady byli vždycky skvělí, a protože nyní vidím, že hokej je v našem městě znovu na vzestupu, rozhodl jsem se pomoci. Udělám všechno pro to, abychom předváděli kvalitní hru a zaplnili místní stadion.

S jakými ambicemi vstupuje kralupský A-tým do nové sezony?

Postavení v tabulce je jistě důležitá věc, ovšem v prvé řadě nám nyní záleží na herním projevu mužstva. Rozhodně však chceme na stadion přilákat diváky. Věřím, že už v tomto roce budeme v soutěži konkurenceschopným týmem, který se bude moci postavit každému soupeři.  

A-mužstvo bylo v průběhu léta řádně posíleno, dokonce bych si dovolil tvrdit, že takhle kvalitní tým jsme zde už řadu let neměli. Jak se Vám toto povedlo?

Abychom mohli postavit takto silný mančaft, potřebovali jsme hráčům vytvořit určité zázemí. Díky hokejovému klubu, městu a našim sponzorům se nám podařilo do Kralup přivést hráče, od kterých si mnohé slibujeme. Zároveň jsme do mužstva chtěli zapracovat kluky, kteří mají určitý vztah k městu, hráli zde dříve, případně to k nám nemají daleko. Jedním takovým je Kralupák Martin David, jenž loni působil ve Slaném. Další výraznou posilou do obrany je Milan Cafourek, který dříve hrával na Kladně. Pochopitelně nemohu vynechat ani Jakuba Verbíka a jeho bratra Romana. Oba hráči ještě v minulém roce nastupovali ve II. lize a jsem si jist, že budou hodně platní. Zajímavou posilou je i Tomáš Soukup, další kralupský odchovanec, jenž v minulém roce působil v druholigových Letňanech. Ten věkově ještě spadá do kategorie juniorů.

Přípravné zápasy ukázaly, že mužstvo hokejovou kvalitu rozhodně má, velká většina hráčů se ukázala ve velmi dobrém světle. Jste zatím spokojen s tím, jak se hráči na ledě prezentují (rozhovor vznikl ještě před začátkem prvních mistrovských zápasů pozn. aut.)?

S přípravou i hokejovým projevem jsme zatím spokojeni. Je evidentní, že noví hráči mužstvo obrovsky zvedli. Uvidíme, kterak se nám povede vstup do soutěže. Zadarmo nám určitě nikdo nic nedá.  

Vrcholem přípravy byl pro hráče i fanoušky zápas s čínským soupeřem China Golden Dragons, který bude v Česku letos hrát II. ligu. Jak tento zápas hodnotíte?

Jsem moc rád, že se nám podařilo v tomto utkání zvítězit, přestože jsme po dvou třetinách prohrávali 2:5. Neřekl bych však, že jsme byli horší. Pouze jsme neproměňovali šance. Ve třetí třetině ale kluci zabojovali a zcela zaslouženě dotáhli zápas až do nájezdů. V nich jsme byli šťastnějším týmem. Osobně si však vážím přístupu hráčů, kteří zkrátka nechtěli prohrát. Ještě více mě ale potěšilo, že jsme soupeře předčili v osobních soubojích. To byl vlastně jeden z důvodů, proč se nám nakonec podařilo vyrovnat. Pro kluky to rozhodně nebyl snadný zápas. Čínský tým začal s přípravou už začátkem července, odehrál spoustu zápasů, kdežto my jsme se k takto náročnému utkání sešli v podstatě podruhé. To je rozhodně pozitivní zjištění. Žádnému přehnanému optimismu však zatím nepropadáme. Stále máme na čem pracovat. 

Jak byste si představoval ideální stav hokeje v Kralupech?

Přál bych si, aby na zimní stadion našlo cestu co nejvíce dětí, které budou mít radost z toho, že mohou hrát hokej. Klukům z A-mužstva bych přál nejlépe plný stadion diváků. Jaká soutěž tady jednou bude, jestli Krajská liga nebo II. liga, to se teprve uvidí. Důležité ovšem je, aby hokej v Kralupech dával smysl. Aby hráči, které v Kralupech vychováme, neodcházeli, zůstali tady a reprezentovali naše město. Např. v juniorech máme už nyní několik zajímavých hráčů, kteří brzy dostanou šanci. Propojení juniorského mužstva s A-týmem považuji za velmi důležité.

Autor: Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ Kralupy nad Vltavou

Autor:admin