Jak a kde probíhá údržba zeleně v Kralupech

S ohledem na zájem o tuto tématiku v našem městě bych v tomto článku velmi rád přiblížil některá fakta o údržbě a městské zeleni obecně. V letošním roce byla dokončena pasportizace zelených ploch, která obsahuje zaměření ploch, jejich charakteristiku, podíly ploch určené k seči a především přiřazenou intenzitu údržby daného území.

Území města se dělí na 6 částí – Kralupy nad Vltavou, Lobeček, Zeměchy, přírodní lokality, zeleň podél komunikací a speciálními částmi náročnějšími na kvalifikační požadavky jsou zahrady škol a školek. Na každou z těchto částí je vyhlašováno výběrové řízení na dodavatelskou firmu zvlášť a tudíž každou část má ve správě jiný dodavatel nebo případně kralupské TSM. S ohledem na klimatické změny a trendy údržby jsme při přípravě zadávací dokumentace a smlouvy s dodavatelem kladli důraz na extenzivnější údržbu. Například byla zařazena podmínka, že výška seče nebude nikdy pod 8 cm, dále byly zelené plochy v okrajových částech města zařazeny do nižší třídy intenzity péče tím, že zde byla snížena četnost sečení travnatých ploch. K těmto opatřením bylo přistoupeno z toho důvodu, aby trávníky lépe prosperovaly v suchém letním období, a zároveň plnily svoji funkci ochlazování a zadržování vody.

V letošním létě nás trápilo dlouhé období sucha, což je pro údržbu zeleně bohužel ten horší extrém. Pokud dlouhodobě prší, tak není takový problém, když zeleň v nějaké části krátkodobě přeroste. Naopak pokud je dlouhodobý nulový úhrn srážek, pak je třeba se postarat o nucenou zálivku na významné ploše města. Kralupy disponují velkým podílem zeleně, kterou bylo zapotřebí v letošním létě vyloženě zachránit. Z tohoto důvodu byly nainstalovány všechny dostupné závlahové vaky k méně vzrostlým stromkům a zálivku prováděli kromě dodavatelských firem a technických služeb také kralupští dobrovolní hasiči. Tím se podařilo minimalizovat škody na městské zeleni a hasičům bych za jejich vstřícný přístup rád znovu poděkoval.

Vojtěch Pohl, kralupský místostarosta

Autor:KZ