Společně proti kriminalitě 2021

Detektivní pátrání nebo interaktivní výstava, to vše nás čeká v programu prevence kriminality v roce 2021.

Prevence kriminality města Kralupy nad Vltavou spouští letošní projekt Společně proti kriminalitě 2021. První akcí určenou dětem je městská hra „Detektivní pátrání Tondy Kralupy“. Hru připravil tým, který pracuje na www.bezpecnekralupy. cz ve spolupráci s Městskou policií Kralupy nad Vltavou, Kulturním a společenským střediskem Vltava a Domem dětí a mládeže Kralupy nad Vltavou. Velký kus práce na přípravě hry odvedl také kolega z IT oddělení městského úřadu David Kořínek. Postavičku Tondy nakreslil kralupský kreslíř Pavel Rychtařík. Jeho byl i nápad, že by hlavním hrdinou, detektivem Tondou Kralupou, mohl být malý kluk.

„Vymysleli jsme příběh malého Tondy, detektivní zápletku, natočili video, připravili pracovní listy a v pondělí 17. května jsme hru odstartovali. Doufáme, že se hra bude dětem líbit a pustí se s námi do pátrání po pachateli, který z trezoru odcizil vzácný diamantový náhrdelník. První detektivní příběh necháme podle zájmu běžet do konce června. Děti podle výpovědi svědků a zadaných úkolů hledají v okolí pěší lávky a obou nábřeží stopy, které náš pachatel při svém útěku z místa činu zanechal. Podle těchto stop pak v herní „kartotéce pachatelů“ vyberou správného pachatele a výsledek svého pátrání zašlou na e-mailovou adresu detektivka@mestokralupy.cz.

Ten, kdo určí správného pachatele, získá bronzový odznak mladého detektiva. Odznaky a průkazy se vyrábí přímo na jméno detektiva, takže po odhalení pachatele je potřeba si zhruba týden na odměnu počkat. Pro letošní rok máme v plánu připravit pro děti celkem 3 detektivní pátrání. Druhé plánujeme na září a třetí před Vánoci. Děti, které získají bronzový odznak za vyřešení jednoho případu a vyřeší i druhý případ, dostanou stříbrný odznak a pokud se jim podaří vyřešit i třetí případ, získají zlatý odznak mladého detektiva. Na léto plánujeme náhradu za akci Bezpečný den, který se konal vždy v rámci Dnů Kralup a školákům a široké veřejnosti přibližoval práci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Zvolili jsme pro letošní rok tzv. pandemickou alternativu akce, kterou je interaktivní výstava. Ta by měla být instalována na Palackého náměstí a měla by blíže představit práci naší kralupské městské policie, dobrovolných hasičů, záchranné služby a dalších složek IZS působících v Kralupech nad Vltavou.“

Stanislava Valterová, koordinátorka prevence kriminality

Autor:KZ