Vyražte do Zooparku Zájezd

Rok unikátních novinek v Zooparku Zájezd

Zoopark Zájezd byl pro veřejnost otevřen před necelými 13 lety. Od té doby se v něm mnoho věcí změnilo, areál se několikrát významně rozrostl a proměnil v plnohodnotnou zoologickou zahradu. Díky letošnímu rozšíření zoo nabízí k prohlídce území o ploše větší než 1,5 ha, ale stále si uchovává rodinnou atmosféru a velikost tak akorát pro rodiny s dětmi. Množství i rozsah letošních novinek je největší v historii zoo a přináší spoustu zlepšení a zpříjemnění pro zvířata i návštěvníky.

Co je tedy letos nového?
Pro nejmenší návštěvníky je určitě největší novinkou dětské hřiště ve zcela nové části zoo. Dosavadní hřiště bylo rozšířeno o pět velkých herních prvků a doplněno o několik interaktivních vzdělávacích tabulí. Děti si vyzkoušejí svou obratnost na opičí dráze, přelezou sestavu ve tvaru slona nebo si vyzkouší, jaké to je v ptačím hnízdě. Na otočných tabulích pak najdou informace o divokých zvířatech kolem nás, poznají život uvnitř stromu či zjistí, jak dlouho trvá rozklad odpadků v přírodě. Rozšíření hřiště finančně podpořil Středočeský kraj. Od letošní sezony jsou komfortnější i hlavní toalety. Na hřiště od léta navazuje nová velká kavárna s bistrem. Významně se rozšířila i kapacita posezení pro návštěvníky.

Jednou z největších investic v historii zoo je nová expozice Latinské Ameriky, která nahradila staré voliéry pro dravce a sovy v části U lemurů. Hlavními obyvateli expozice jsou drápkaté opičky (kosmani, lvíčci a tamaríni). Postupně by měly přibývat i další druhy, které doplní představu o úžasné pestrosti přírody nejen tropických lesů. Nebudou chybět ani atraktivně zpracované tabule plné zajímavých informací a souvislostí včetně vysvětlení faktorů, které tamní přírodu bohužel ohrožují. Jinde ve středních Čechách ani v Praze podobnou expozici nenajdete – nejbližší jsou ve velkých zoo v Plzni a Jihlavě. V kontextu soukromých zoo je expozice svým zaměřením i velikostí výjimečná. Nový kabát dostal blízký výběh pro surikaty, který teď září novotou, a navíc se v něm můžete těšit z pohledu na roztomilá mláďata těchto afrických šelmiček.

To ale není zdaleka všechno! Nový letní výběh pro suchozemské želvy představuje hned tři evropské druhy, a vy tak máte jedinečnou možnost jejich srovnání. Podobná expozice je v Česku taky celkem neobvyklá, a určitě by tak neměla uniknout vaší pozornosti. Výrazného zvětšení se dočkala i motýlí zahrádka, u níž vznikla okružní stezka do hlubin porostu s tajemnou zahradou a lavičkou na mýtině. Nabízí tak poučení, oku lahodící pohledy i místo k relaxaci. Významně byla posílena i výsadba jinde v zoo, a celý areál tak hraje barvami.

Do budoucna se mj. připravuje nová voliéra pro sovice sněžní, které se přesunou do svahu naproti populárnímu Ušákovu. Přijeďte se již nyní přesvědčit, jak je u nás krásně, a sledujte novinky a termíny speciálních akcí na našich sociálních sítích :).
Společně jsme blíž přírodě!

Text a foto: Daniel Koleška & Lukáš Nekolný

Foto:
1 – Dětské hřiště se dočkalo pořádného rozšíření


2 – Lvíček zlatohlavý

3 – Tajemná motýlí zahrada

 

Autor:KZ