Energetická krize ovlivní i naše město

Rostoucí ceny energií nenechávají klidným nikoho, ani běžného občana, ani městskou samosprávu. Jak je naše město připraveno na nadcházející energeticky náročnou sezónu? Jaké ztráty očekává? Tyto a další otázky nejednoho obyvatele Kralup zodpoví následující odpovědi vedení města…

Nákup energií pro město na další rok
Město nemá (zatím) nakoupené energie na příští rok. Tím, jak se začala cena postupně zvedat, zástupci města usoudili, že to není v současné době vhodné. Nyní čekají na to, jak zareaguje Evropská unie a stát.

Opatření města vzhledem k vývoji cen energií
Město připravuje krizový scénář, který bude primárně o omezení svícení veřejného osvětlení, případně vypínání na některé noční hodiny. Další opatření zavádí město s energetickým manažerem, jenž určí jasný postup pro jednotlivé provozy městských příspěvkových organizací, hlavně škol (vypínání počítačů, minimální větrání, snížení teploty vytápění atd.). Dále město připravuje rozpočet, který bude reflektovat tyto okolnosti. Pokud by vycházel z dnešních cen, vydalo by město za energie přibližně o 60 mil. Kč navíc.

Opatření ve školách, na úřadu a dalších městských objektech
V objektu MěÚ jsou vypnuté klimatizace, s příchodem topné sezóny bude upravena teplota vytápění. Se školami proběhne domluva. Město však nebude požadovat nejspodnější hranici 18 stupňů, ani ve školách, ani v domech s pečovatelskou službou. V obecném měřítku se bude snažit držet kolem dvaceti stupňů.

Opatření pro krytý plavecký bazén
Bazén bude otevřen pravděpodobně až v lednu či únoru roku 2023 (po dokončení rekonstrukce). Teplota vody a vzduchu bude stanovena na základě cen energií, za jaké se podaří v daném období nakoupit.

Dopad růstu cen pohonných hmot na MHD
Město MHD neprovozuje. Je zařazeno v systému PID a IDSK, pouze doplácí ztráty na jednotlivých linkách. Omezení spojů či růst cen jízdného není v kompetenci města.

Dopad růstu cen energií na městský rozpočet
Odhad dle současných cen na burze je nějakých 55-60 mil. Kč. Pokud se podaří zrealizovat plánovaná úsporná opatření, mohlo by to být přibližně 35 mil. Kč.

Omezení investic (v rámci úsporných opatření)
Chybějící peníze na energie se vydají z předpokládaných prostředků pro investice. Realizovat se budou jen ty, které jsou dotační (např. z prostředků EU) a které už byly městu přislíbeny. Další investice budou odloženy. Ponechají se pouze peníze na údržby a nezbytné opravy.

Aleš Levý, tiskový mluvčí

Vyjádření pana starosty:
„Vzhledem k současné situaci aktivně jednáme o úsporách na veřejném osvětlení, vánočním osvětlení, provozu budovy MěÚ a prostor příspěvkových organizací (muzeum, DDM,…). Pokud bychom k tomuto kroku nepřistoupili, prostředky určené na investice by z velké většiny padly na energie, ceny jsou aktuálně mnohonásobně vyšší, než bývaly. Opatření se dotknou i Vánoc, bude svítit strom na náměstí a v Lobečku, také Mostní ulice, nebude však pronajato osvětlení od externího dodavatele, čímž ušetříme i na nájmu. Rád bych apeloval i na občany města, aby s energiemi šetřili, pokud to jen trochu půjde, aby se zbytečně nedostali do ekonomických problémů.“
Marek Czechmann, starosta

Rada města schválila…
Bod programu: Vánoční výzdoba pro rok 2022
usnesení č.: 22/19/4/1
1. RM schvaluje vánoční výzdobu v následujícím rozsahu:
a) Centrum města:
* 32 ks stromů, světelné řetězy – pronájem a montáž
* Vánoční strom centrum – montáž
b) Vánoční strom Lobeček – pronájem a montáž
c) Mostní ul. – montáž 8 ks vánočních prvků ve vlastnictví města
2. RM schvaluje uzavření objednávky na pronájem vánoční výzdoby pro rok 2022 se společností DECOLED s. r. o. za celkovou cenu 118 228 Kč bez DPH, resp. 143 056 Kč s DPH.

Poradenství o energiích na kralupském MěÚ
Ceny energií přivádějí stále více lidí do finančních komplikací nebo alespoň k rozvahám, jak si zajistit jejich spolehlivé dodávky za co nejpříznivějších podmínek. Město Kralupy nad Vltavou proto pro své obyvatele vyjednalo bezplatné energetické konzultační a poradenské služby. Od 22. září 2022 je můžete využít každý čtvrtek od 15:00 do 17:00 hodin v přízemí MěÚ (kancelář č. 122).

Ve snaze pomoci obyvatelům Kralup nad Vltavou předcházet neinformovaným rozhodnutím, která by je mohla přivést do nepříjemných situací, vyjednalo vedení města bezplatné energetické konzultační a poradenské služby. „Od ledna letošního roku jsem řešil nespočet případů, kdy tak zvaný zprostředkovatel vnutil, převážně starším lidem, údajně lepší smlouvu, která byla ve skutečnosti oproti původní smlouvě nevýhodná z hlediska závazků s dopady na pozdější navýšení ceny. Na základě těchto zkušeností jsem se rozhodl, že budu jako veřejnou službu občanům města zajišťovat bezplatné poradenství nejen ke smlouvám, ale i k hledání úsporných opatření ve spotřebě energií,“ říká energetický specialista Ing. Vladimír Vlk, se kterým se můžete poprvé setkat ve čtvrtek 22. září 2022 od 14:00 do 17:00 hodin (poté každou další čtvrtek ve stejnou dobu).
________________________________________
Ing. Vladimír Vlk od ukončení studia na Českém vysokém učení technickém prošel praxí v energetice od výroby až po uvádění nových bloků do provozu. Po roce 1990 se podílel na tvorbě analýz pro koncepci nově vytvářené energetické politiky ČR. Do roku 2007 zaváděl energetický management v průmyslových podnicích. Od roku 2007 pracuje ve státní správě, a to na Ministerstvu životního prostředí ČR ve funkci ředitele Odboru udržitelné energetiky a dopravy, ze které v červnu 2009 přešel do funkce poradce ministra. Od roku 2011 do roku 2012 byl externím poradcem Ministerstva životního prostředí pro oblast udržitelné energetiky a dopravy, kde se podílel na hodnocení aktualizace státní energetické koncepce a energetické bezpečnosti. Rovněž je členem Evropské environmentální agentury pro oblast energetiky se sídlem v Kodani. Od roku 2014 do roku 2017 byl poradcem pro oblast energetiky na Ministerstvu průmyslu a obchodu a od června 2014 do února 2016 byl členem dozorčí rady ČEZ, a.s. V letech 2017 až 2019 byl členem Rady Energetického regulačního úřadu. V současné době se věnuje energetickým analýzám a vypracoval návrhy na zmírnění dopadů cen elektrické energie a zemního plynu na konečné odběratele.
Aleš Levý, tiskový mluvčí

Autor:KZ