Jak jsme obstáli ve třídění odpadu?

V období od 1. 1. 2019 do 30. 6. 2022 probíhal v Kralupech a dalších městech ČR projekt Prognózování produkce odpadů, který zaštiťovalo Vysoké učení technické v Brně. Cílem analýz bylo mj. určit průměrné složení směšného komunálního odpadu v ČR pro porovnání s jinými zeměmi EU.

Z 6 258 obcí v ČR bylo vybráno 10 zástupců, kteří svými vlastnostmi (velikostí, počtem obyvatel) reprezentovali jednotlivé clustery, jmenovitě: Brno, Louka, Valašské Klobouky, Třebíč, Křečkov, Velké Popovice, Červená Řečice, Křižanov, Kralupy nad Vltavou, Hradec Králové, Polná a Praha.
Délka terénních práci byla cca rok a pokrývala všechna roční období (pro zohlednění sezónnosti), v období 3/2020–8/2021 došlo k přerušení terénních prací z důvodu COVID-19.

Brněnská univerzita tedy odebrala v Kralupech 22 vzorků o hmotnosti 922 kg z vybraných referenčních míst, hlavně ze sídlišť, referenční nádobou byl nadzemní kontejner na směsný odpad o objemu 1100 l. V TSM dostali pracovníci univerzity prostor pro rozebrání obsahu nádob.

A jak si naše město vede?

Kralupy mají třídicí rezervy i v běžných složkách odpadu, nevytříděno zůstalo: papír (9,10 %) plast (11,6 %), bio (29,3 %), sklo (7 %) a další v nižším procentuálním zastoupení. Kralupy jsou tak lehce pod průměrem třídění ve srovnání se zbytkem republiky. Téměř 30% složka nevytříděného bioodpadu (živočišného a rostlinného) však není zanedbatelná. Z rodinných domků je bio odpad pravidelně svážen. Nyní je na pořadu dne svoz ze sídlišť, jelikož sídliště veřejně přístupné kontejnery na bioodpad zatím nemají. Hlavním předpokladem pro sběr bioodpadu je totiž to, že nebude kontaminovaný, tzn., že se v popelnici nebude nacházet žádný jiný odpad, ani například biologicky rozložitelné plasty. V tomto případě by kompostárna odpad vrátila zpět technickým službám, což by byl nákladný problém. Komise pro životní prostředí MěÚ Kralupy na svém posledním zasedání řešila, jak rozšířit fungující systém, který již využívají SVJ – ta mohou mít vlastní kontejner při dodržování určených pravidel. Předseda SVJ si pro svůj vchod může zažádat o menší kontejner, který si obhospodařuje a v den svozu ho zpřístupní svozové společnosti.
První vlaštovka na cestě ke snížení množství biologicky rozložitelného odpadu v neroztříděném směsném odpadu by mohla vylétnout ze svého hnízda v průběhu jara. V Komisi pro životní prostředí se momentálně jedná o možném zavedení sběru tohoto typu odpadu ze sídlišť. Jednalo by se však zatím jen o zkušební provoz. O případném zahájení tohoto pilotního projektu budou občané včas informováni prostřednictvím komunikačních kanálů města, zatím komise prověřuje ideální možnosti provedení a následně bude návrh předkládat samosprávě.

Čím město může motivovat občany, aby ještě více třídili i odpad papírový, plastový a sklo? „Snažíme se umisťovat kontejnery do docházkové vzdálenosti, což je v průměru do 150 m od bydliště, rozšiřujeme místa pro odevzdání separovaného odpadu, nabízíme kontejnery i na další třiditelné složky (kov, olej,…). Nicméně od určité fáze míry třídění je další motivace občanů již velmi složitá. Umisťováním polopodzemních kontejnerů se snažíme navýšit komfort tak, aby mohli občané přijít v kterýkoliv den svůj odpad odevzdat. Nenarazí tak na plný kontejner na separovaný odpad, ani zavřený sběrný dvůr,“ podotkl Vojtěch Pohl, místostarosta Kralup, který má odpadové hospodářství v gesci.
O výši poplatků za komunální odpad pro příští rok orgány města zatím jednají.
Andrea Jůnová

Zdroj: VUT Brno

Autor:KZ