Kateřina Brandýská: Kde jsou děti, tam je živo, a tak to je správně…

Soukromá škola a školka Movere má za sebou první rok života. Jaký byl? Co čeká žáčky v roce následujícím? To prozradí bilanční rozhovor s jednou ze zakladatelek školy Kateřinou Brandýskou.

Paní Kateřino, jak hodnotíte první rok života školy?
Vše proběhlo dle plánů, vyskytla se sice nějaká úskalí, se kterými jsme nepočítali, ale podařilo se je zdárně vyřešit. Nyní jsme úspěšně zvládli kontrolu České školní inspekce. Kvituji, že se tento institut mění z funkce kontrolní na roli poradní, je to změna správným směrem. Druhý milník je kolaudace druhé části naší budovy, kterou nyní připravujeme.

Vyskytlo se během provozu i nějaké překvapení?
Z negativního soudku administrativní zátěž, která byla nad očekávání, ale museli jsme se s ní poprat. V pozitivním smyslu velký zájem rodičů. Vypadá to, že v příštím roce dvojnásobně narosteme. Čekáme na vyjádření kraje ke zvýšení kapacity, ale měli bychom mít od září 40 dětí ve školce a 70-80 žáků ve škole.

Máte se vůbec kam rozšiřovat?
Vybírali jsme budovu tak, aby to bylo možné. Vloni jsme zprovoznili jeden a půl patra ze třípatrové budovy, ve které sídlíme, nyní o víkendech rekonstruujeme zbytek budovy. Navíc máme ještě nějaké potenciální možnosti i v rámci blízkého okolí školy.

Na jaký zážitek spojený se školou Movere ráda vzpomínáte?
Jsou to veškerá setkání s dětmi a jejich rodiči. Těší nás vzájemná spolupráce. Je to o příchodech do školy s úsměvem – ať už dětí či rodičů. Každé shledání s maminkou či tatínkem je pro nás dobrou zpětnou vazbou. Lidé k nám přichází s láskou. Když nám řeknou, že by k nám sami rádi chodili do školy, je to největší ocenění naší práce. Těšíme se i ze zahradních slavností, kde je velmi příjemná atmosféra. Kde jsou děti, tam je živo, a tak to je správně…

Jaké jsou vaše další plány?
V letní pauze se chceme vrhnout na ustanovení konceptu druhého stupně základní školy, kam nám naši žáčci aktuálně dorůstají.

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová

Medailonek:
Kateřina Brandýská
– jedna ze zakladatelek školy Movere;
– maminka 4 dětí.

Autor:KZ