Nová hasicí vozidla pro SDH Kralupy a SDH Minice

V areálu hasičské zbrojnice v Lutovítově ulici se 20. prosince 2023 uskutečnilo slavnostní předání nově pořízeného cisternového vozidla jednotce Sboru dobrovolných hasičů města Kralupy nad Vltavou. Akce se konala za účasti vedení města a členů místního hasičského sboru, kteří během krátké doby převzali už druhé vozidlo obdobného charakteru. 

Nový vůz značky Scania je zařazen v kategorii velkoobjemového hašení. Pyšnit se může nadstandardní výbavou z hlediska jednotlivých nástrojů, jež jsou úzce spjaty s hašením plošných požárů. Vozidlo je taktéž vybaveno výkonnou nárazníkovou lafetou, ochranou chlazení podvozku a ozonovou tryskou na horní nástavbě. 

Ještě před vánočními svátky rozšířili svůj vozový park i dobrovolní hasiči z Minic, kteří na potřebnou obměnu vozidla poukazovali delší dobu. „Naším cílem byla modernizace cisteren u obou hasičských jednotek. Cena všech tří vozidel, která se brzy stanou součástí parku, činí přibližně šestadvacet milionů korun,“ uvedl starosta Libor Lesák pro MěÚTV kanál. 

Pro hasiče je stávající období skutečně významné. Nová vozidla jim zcela zásadně pomůžou v jejich prospěšné činnosti, což je mimo jiné i dobrá zpráva pro občany města. V případě SDH Minice se jedná o hasicí vůz Tatra, jehož součástí je nadstandardní výbava s čerpadlem o výkonu 3 000 litrů za minutu, s podvozkem kategorie 3 (terénní). 

Dne 22.1. 2024 pak došlo k předání třetího a posledního hasičského vozu. Jedná se o vůz Scania s kabinou pro velké požární družstvo, jenž bude sloužit dobrovolným hasičům z Kralup. Automobil v hodnotě 8,6 mil. korun byl financován z rozpočtu města, 2 500 000 Kč činila dotace z Ministerstva vnitra ČR a 1 000 000 Kč šlo z prostředků Středočeského kraje. „Nový vůz nám zajistí spolehlivou techniku a lepší bezpečnostní prvky než měl předchozí zastaralý automobil,” dodal Tomáš Měkota, velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů, při předávání Scanie.

Aleš Levý | Andrea Jůnová

Na obnově vozového parku se finančně podílely také tyto subjekty:

Autor:KZ