Fotografování znamená být ve správný čas na správném místě

Je to již pár měsíců nazpět, co jsem na kralupské facebookové stránce viděla magickou fotku úplňku. S úžasem si ji prohlížela zas a znovu a kochala se detaily Měsíce… Nedalo mi to, s autorem jsem se spojila a poprosila ho o svolení dílo publikovat. Seznamte se s autorem fascinujících úplňků (a nejen jich) panem Josefem Vášou…

Pane Vášo, jak začala vaše fotografická vášeň?
S fotografováním jsem začal v roce 1959, v té době jsem dostal po otci měchový fotoaparát. Při tvorbě jsem se nechal vést svojí fantazií. Když byl mokrý proces u konce a přišly barvy, do toho jsem se už nepouštěl, k fotografii jsem se vrátil až s příchodem té digitální.

Co fotíte nejraději?
Fascinuje mě dlouhé sklo, umožňuje jiný úhel pohledu na úplně obyčejné věci. Skrz tuto techniku lze třeba vidět Hazmburk a za ním v zákrytu Milešovku, jako by člověk použil dalekohled.

Pro dobrý obrázek je důležité i správné načasování akce. Výborné světlo na focení krajinek je buď časně ráno, nebo večer před západem slunce, po západu nastane tzv. “modrá hodinka” vhodná pro noční snímky. Slunce (přímý, ostrý zdroj světla) tou dobou není vidět, je za obzorem, ale jeho paprsky prochází pod šikmým úhlem a ozařují zemskou atmosféru. Tím se chová jako měkké, odražené světlo, které přichází zespoda.

Čím fotíte úplněk? Máte pro nadšence nějaké doporučení k postupu?
Pořídil jsem si značkový fotoaparát nejvyšší hobby třídy, dobrý teleobjektiv a 600 mm dlouhé sklo, to pro tyto účely úplně dostačuje.

Pokud by si lidé chtěli vyfotit co největší úplněk, tak nejvhodnější čas je, když se měsíc nachází přímo nad obzorem. Je to de facto optický klam. Měsíc tou dobou vypadá, že je obrovský. Také to chce mít štěstí na počasí, aby nebyly mraky. A vlastní focení? Je to svítivý objekt, který je třeba fotit krátkým časem, aby tam byly zachycené všechny jeho detaily. Zkušenejší ruce nepotřebují ani stativ. Pro focení za tmy je zase lepší přejít do černobílé barvy. Když jej fotograf chce zachytit v rámci nějakého “zátiší”, třeba s městskou architekturou, musí být měsíc hodně nízko.

Na který svůj počin jste nejvíce hrdý?
Fotky takto nedělím, mám je všechny spojené se situací vzniku. Např. jsem byl se ženou v Mělníku, vezl jsem ji k lékaři. Abych využil čas, šel jsem se podívat na soutok (aparát jsem měl s sebou). Byl zrovna podzim, soutok se nacházel vlevo, zprava mi šlo krásně slunce, hladina byla jako zrcadlo a akorát přijížděla loď… Co víc jsem si mohl přát? Scenérie byla dokonalá.

Co je váš fotografický sen?
Mám pár motivů, které chci ještě realizovat, ale dosud nebyly vhodné podmínky. Musí se počítat s tím, že abyste jednou uspěli, tak za vybraným motivem jedete několikrát, než vám příroda poskytne to správné světlo. Neméně důležitý je úhel pohledu na daný motiv. Někdy si pomáhám v Google mapách, využívám Street View, abych si určil ideální místo pro focení určité představy.
A abych byl konkrétní, mám jarní plány spojené s Českým středohořím, to mám velmi rád…

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová


Josef Váša, hobby fotograf, 80 let, od roku 1962 žije v Kralupech. Je to bývalý chemik, strojař, IT pracovník (zabýval se programováním v systému SAP a webovými aplikacemi jeho datových zdrojů), dalším koníčkem je mu kreslení, dříve vodní slalom.

Autor:KZ