Sezóna vodních slalomářů

O víkendu 20.-21. 4. 2024 se na slalomové dráze ve Veltrusech konal 1. a 2. ČP ve vodním slalomu a týden na to proběhl 3. a 4. ČP ve vodním slalomu na slalomové dráze v Praze-Tróji. Závody byly důležité pro nominaci do reprezentačního týmu pro rok 2024 a ve třech kategoriích byla možnost bojovat o jedno z míst na OH v Paříži.

Závody začaly měřenou předjízdou krátce po 9. hodině ráno a od 9:30 začaly první jízdy a zároveň se bojovalo o postup do finále A, kde startuje v každé kategorii deset nejlepších. Ti, kteří se nedostali do finále A, tak jeli finále B, kde nemohli být lepší než jedenáctí.

Z kralupského oddílu se závodů Českého pohárů zúčastnilo šest závodníků. Pro čtyři kralupské závodníky to byly první závody v nejvyšší soutěži České poháru v České republice. Největšího úspěchu dosáhl Jan Bárta (aktuálně již jezdí pár let za USK Praha). V sobotním závodě ve Veltrusech se umístil na 8. místě, v neděli si polepšil na 3. místo a v Praze-Tróji byl na 3. a 4. místě. V sobotním závodě v Praze-Tróji ho připravil o vítězství lehký dotek na jedné z branek. V celkové žebříčku ČP to Janu Bártovi stačilo na dělené 4. místo v kategorii K1 muži, kde si reprezentaci pro rok 2024 k Jiřímu Prskavcovi vyjel Vít Přindiš a Jakub Krejčí.

Další významné slalomové závody se konaly o víkendu 11.-12. 5. 2024 na slalomové dráze Trnávka nedaleko obce Želiv. Byly to závody NKZ (druhá nejvyšší česká soutěž ve vodním slalomu). Z kralupského oddílu se zúčastnili jak závodníci z ČP, tak i někteří trenéři a žáčci. V kategorii K1 muži oba dva dny vyhrál Jan Bárta.
V měsíci květnu (o víkendu 18.-19. 5. 2024) se ještě konaly na slalomové dráze ve Veltrusech závody pro sjezdaře (sprinty na divoké vodě). Sjezdových závodů se více zúčastňují závodníci z Moravy, Českého Krumlova a Pardubic.

Simona Prokšová

Autor:KZ