Dějiny odboje proti nacismu na Kralupsku (12. část)

Poslední obětí z řad VSOS byl Jaromír Sokolovský, který byl dne 22.2.1945 odvlečen na Kladno, jako nepohodlný člen vedení OHJ, rámcově zapojený velitelem kpt. Čermákem. Narodil se 2.10.1901 v Otvovicích, byl příkladným vlastencem. Po výsleších na Kladně byl převezen do mučírny terezínského KT, do cely pro nepohodlné vězně č. 43, kde začátkem roku 1945 onemocněl a dne 3.5.1945, s nadějí v srdci na návrat domů, zemřel.

Kralupská vojenskosokolská skupina odboje, měla přes velitelství ,,Bartoš” slíbeno shození zbraní ze západu v létě, nebo na podzim roku 1944 Všechno bylo dojednáno včas připraveno, včetně povozu na odvoz shozeného materiálu, ale čekalo se marně. Později to velitelství skupiny ,,Bartoš” zdůvodnilo zatčením obsluhy rádiové stanice. To vedlo také k tomu, že na 4. ledna 1945 byla dohodnuta schůzka zástupců obou skupin po čtvrté hodině ranní, na křižovatce Nehoší mezi Dolany, Debrnem a Kralupami. Za vojenskosokolskou skupinu tam byl delegován Ladislav Mrkvička a Josef Kejmar, za KSČ Ladislav Dohnal a Mojmír Dýma. Na schůzce bylo dohodnuto společné utváření národních výborů v obcích Kralupska, ONV v okrese Roudnice n. L. Vznikání národních výborů bylo většinou ponecháno iniciativě občanstva, za stálé účasti odbojářů. V té době probíhala každodenně pomoc uprchlým zajatcům a vězňům všech národností, kteří uprchli při transportech, zvl. při zastávkách vlaků z Litoměřic na kralupském nádraží. Tam prosili o jídlo, šaty a ohřátí v teple. Zpočátku to byla pomoc jen individuální, ale na jaře 1945 byli uprchlíci soustřeďováni v dole Bohemia u Minic, kde o ně pečovali horníci a odbojové organizace jim tam vozily po traviny a dokonce organizovaly i lékařskou pomoc. Mezitím se připravovalo ustanovení RONV v Roudnici n. L. Za Kralupsko jednal o jeho obsazení, jak s kpt. Týrem, tak se zástupcem Předvoje Rudolfem Pokorným M. Dýma a L. Dohnal, za Velvarsko O. Kroupa, Ant. Ctibor a Vladimír Sajn’er. Členy RONV se stalo šest odbojářů z KSČ a čtyři z vojenskosokolské skupiny.

V noci ze 4. na 5. květen byl vydán vedením Předvoje pokyn, aby RONV a RNV převzaly moc. V ranních hodinách 5. května skončila Činnost obecních úřadů a RNV se se šly k prvním veřejným schůzím. Před šestou hodinou bylo obsazeno okresní hejtmanství a byl zatčen německý hejtman Peters. RONV se sešel k první schůzi 6. května na radnici v Roudnici a zvolil předsedou komunistu Josefa Čmuchaře z Vodochod. Počátek roku 1945 už byl plný naděje, že válka skončí.  Ale Kralupy čekala ještě jedna velká zkouška. 22. března za slunného poledne se objevily americké bombardéry a začalo peklo. Nálet začal před půl jednou a trval půl hodiny. Zahynulo 145 Čechů a asi 30 německých vojáků, zcela bylo zničeno 117 domů, poškozeno jich bylo téměř tisíc. Poškozena byla škola na Komenského náměstí, budova gymnázia, nádraží, řada továren. Mnoho lidí zůstalo bez přístřeší. Nacistická správa města nebyla schopna čelit tak velkému neštěstí. Vojenskosokolská skupina zřídila ihned pohotově v krámu u Mrkvičků kancelář pro pomoc postiženým, kde se sbíralo šatstvo, potraviny, nádobí apod. Opatřovalo se prozatímní ubytování, první opravy poškozených domků, organizovala se záchrana zasypaných apod. Pod tuto hlavičku, na níž nemohly nacistické úřady najít nic závadného, bylo možno alespoň částečně skrýt potřebu šatstva a potravin pro uprchlíky, kteří se ve stále větším počtu shromažďovali na dole Bohemia. Ke konci války tam bylo přes 50 lidí. Odvaha českých lidí byla už tak veliká, že se tam šaty a potraviny posléze vozily na vozech s koňským potahem Někteří miničtí i kralupští občané si uprchlíky odvedli domů.

Dr. Mojmír Dýma
Vlastimil Vávra

Autor:KZ