MČR pod lipenskou přehradou a MS veteránů v polském Krakově

O víkendu 23.-.25.8.2024 se konaly závody ČP ve vodním slalomu, závody ve sjezdy, raftingu a závody plastových lodí pod lipenskou přehradou a v polském Krakově se konaly závody mistrovství světa veteránů ve vodním slalomu. Z kralupského oddílu se zúčastnilo 11 závodníků (dva se zúčastnili MS v polském Krakově a ostatní se vydali do jižních Čech k přehradě Lipno).

Již v pátek 23. srpna odpoledne odstartoval na Lipně závod MČR v hlídkách, kdy jsou na trati vždy 3 lodě. Kralupský oddíl reprezentovali tři hlídky (jedna v kategorii K1 ženy a dvě v kategorii K1 muži). Nejlepší kralupská hlídka se umístila na 13. místě a to bylo v kategorii K1 muži hlídky z celkového počtu 23 hlídek. Závody hlídek ovládli závodníci z oddílu USK Praha (Victoria). Na stupních vítězů je doprovodili závodníci z oddílu Dukla Praha a v kategorri C1 ženy také z oddílu Olomouc. Po závodech v hlídkách se stavěla trať na sobotní závod.
V sobotu ráno odstartoval na Lipně závod předjezdců a následně kvalifikace při 5. ČP ve vodním slalomu. Z kvalifikace postoupilo z každé kategorie 10 závodníků, kteří se odpoledne ve finále A utkali o medaili. Závodníci, kteří se nedostali mezi deset nejlepších, tak druhou jízdu jeli po finále A a již nemohli být lepší než jedenáctí.

Na mistrovství světa v polském Krakově se konaly, ve stejném termínu jako závody na Lipně, závody veteránů. Nejdříve se závodilo v kategorii K1 muži a v kategorii C1 ženy. V dalším programu se do trati v Krakově pustili závodníci v kategorii C1 muži a v kategorii K1 ženy. Nejlepším kralupským reprezentantem na MS v Krakově byl Roman Neugebauer, který se umístil celkově na 15. místě a v kategorii veteránů ve své věkové kategorii se umístil na 3. místě za Němcem a Francouzem. Francouz Romana Neugebauera porazil i při loňském MS veteránů.

V neděli 25. srpna 2024 se v polském Krakově konaly závody C2 a C2 mix. V této kategorii se již moc nezávodí a není zařazena na závody MS, ME, SP a také je to již vyřazené z olympijských her. V Krakově se ale přihlásilo přibližně 18 posádek. V Krakově se v neděli ještě konaly závody hlídek. Dva kralupští závodníci se hlídek také zúčastnili. Roman Neugebauer se dal dohromady s Novozélanďanem a závodníkem s Finska. Zdeněk Machuta se zúčastnil se závodníky z ČR (tj. Robertem Filippim z České Lípy a Romanem Hájkem z Ostravy). Lepší umístění měla hlídka z kralupským závodníkem, Romanem Neugebauerem. Trať sjely bez nějakých zaváhání, ale měli sedm doteků a to je odsunulo až na 7. místo v kategorii K1 muži. V kategorii K1 muži hlídky vyhrálo hlídka z Francie.

Pod lipenskou přehradou se v neděli konal 6. ČP ve vodním slalomu a tento závod rozhodl o konečném žebříčku Českého poháru pro rok 2024. Nejlepší kralupským závodníkem byla v nedělním závodě v kategorii K1 ženy Kateřina Tkadlecová, která se umístila na 19. místě. O pár míst za ní se na 24. místě umístila Magdaléna Sakalová se čtyřmi doteky bran. V kategorii K1 muži se kajakáři Ondrovi Bramborovi tolik nedařilo, ale předvedl jízdy bez 50 trestných vteřin (tj. nevynechal branku).

V celkovém pořadí ČP pro rok 2024 se nejvýše umístil odchovanec oddíl TJ KRALUPY Jan Bárta, který již několik let závodí za oddíl USK Praha (Victoria). Jan Bárta se umístil na celkovém 4. místě o pět bodů za mistrem světa z roku 2017 Ondřejem Tunkou, druhý byl Jakub Krejčí a vítězem Českého poháru skupiny ČEZ v kategorii K1 muži pro rok 2024 se stal Vít Přindiš. Ze závodů pod lipenskou přehradou se Jan Bárta umístil na 5. místě (sobotní závod MČR) a na 4. místě při 6. závodě ČP.

Počasí na závody pod lipenskou přehradou i na závody mistrovství světa veteránů v polském Krakově se vydařilo.
Pro většinu závodníků tyto závody nebyly poslední v roce 2024 a v září je čekají další významné závody. Nejbližší závody od Kralup jsou v termínu 7.-8.9.2024 a to MČR žáků ve slalomu a sprintu na divoké vodě konané na slalomové dráze v Brandýse nad Labem. Poté ještě Národní kontrolní závody (tj. druhá nejvyšší soutěž po českých pohárech v ČR) konané 14.-15.9.2024 na slalomové dráze ve Veltrusech.

Autor: Simona Prokšová

Autor:KZ