Mistrovský titul v tradičním karate do Kralup

Již samotná účast na mistrovství republiky v tradičním karate, kterou měli zajištěnou pouze nominovaní závodníci, byla velkým úspěchem. V sobotu 1. června se v Brně na tatami sešel opravdový výběr. Tým kralupských karatistů nebyl početný, ale přesto dosáhnul na medaile. Mistryní republiky se ve své věkové kategorii stala Eliška Krybusová, a to jak v disciplínách kata i kumite. Na několik otázek odpověděl trenér a předseda klubu David Krybus.

Představte nám váš klub.
Vše začalo jako kroužek tradičního karate pro několik dětí kamarádů a známých. V roce 2023 jsme klub formálně zaregistrovali jako Karate Kralupy, z. s. a otevřeli veřejnosti. Působíme pod hlavičkou České asociace tradičního karate, která je naší servisní organizací, poskytuje nám zázemí a organizuje školení, semináře a závody.

Co je to tradiční karate?
Tradiční karate je bojové umění původem z Okinawy. Vyvíjelo se jako sebeobrana bez použití zbraní. Využívá především techniky bloků, krytů, úderů a kopů. Tradiční je v tom, že se snaží maximálně využít možností lidského těla jako celku k vytvoření silné a účinné techniky. Zároveň se odkazuje na tradiční hodnoty budó, přístupu k bojovým uměním, jako cestě k rozvoji fyzických a duševních schopností.

Kdo může tradiční karate cvičit?
Tradiční karate může cvičit každý a v každém věku. V našem klubu se zaměřujeme především na děti, máme však i zájemce z řad dospělých. Přijímáme děti od 5 let. Ideální se jeví, pokud má dítě za sebou obecnou pohybovou průpravu a již chodí do školy, není to však podmínkou. Je na každém, jak intenzivně se bude chtít karate věnovat. Cestu si volí každý sám. Může se aktivně připravovat na závody, či mít karate jako doplněk nebo druhý sport.

Co plánujete v nové sezóně?
Přidali jsme další hodinu cvičení a od 2. září budeme trénovat dvakrát týdně na dvě skupiny: zvlášť mladší/začátečníci a starší/pokročilí. Rádi bychom v našem klubu přivítali další nové členy z řad dětí. Trénovat budeme v pondělí na gymnáziu od 18:15 a ve středu od 16:00 v Sokolovně. Do nové sezóny bych si přál, aby se každý z cvičenců na své cestě karate zase kousek posunul dál.

Zdroj: Karate Kralupy, z. s.
Celý rozhovor najdete na: www.karatekralupy.cz

Autor:KZ