Radnice v obležení masek

KRALUPY n. V. – Smrtka vyšplhá dvěma maskám na záda a na její pokyn se dá průvod umrlých – černých postav s divadelními maskami na obličejích – do pohybu.

Po několika zaduněních bubnu smrtka seskočí a dlouze vybírá, nad kým udělá znamení smrti. Oběť pomalu padá k zemi, ale včas je zachycena ostatními, chvíli je jimi nesena, opět postavena, aby vzápětí pokračovala v průvodu. Další znamení smrti a další zmrtvýchvstání. Anebo něco úplně jiného, co si náhodný svědek procházející v pátek 4. července 2014 před radnicí mohl představovat.

Průvod mrtvých a Mudrc a bytosti, které nikdy nikdo neviděl – tak by se daly nazvat happeningy, kterými byly zakončeny příměstské divadelní tábory pořádané kralupskou Ymcou z kraje prázdnin.

Inspirací pro první tábor bylo naše město s jeho pověstmi, příběhy jeho obyvatel a zákoutími. Hraní s maskou, trocha pohybu a akrobacie, zkoumání prostoru a sladění skupiny byly základem pro oživení prostranství před městským úřadem.

Druhý týden se děti ve věku 6 až 14 let staly pomocníky mudrce, kterému byl uložen těžký úkol. Měl královně Šeherezádě představit bytosti, které ještě nikdy nikdo neviděl. Každý táborník tedy během týdne vytvořil originální kašírovanou masku a vymyslel její příběh.

Blanka Vrzáčková

YMCA Kralupy nad Vltavou

foto: YMCA Kralupy nad Vltavou

Autor:admin