Do zeměšského kostela se vrací život

Kralupy nad Vltavou – Zeměchy: S mottem Hudba staví chrámy začíná kralupský spolek Artuš svou misi na opravu a oživení kostela v Zeměchách. První ze série benefičních koncertů se uskuteční v půlce června.

„Kostel chátrá, není v nejlepší kondici. Rádi bychom, aby se zlepšil nejen jeho technický stav, ale hlavně aby zase začal sloužit lidem, chystáme koncerty a další kulturní program,” říká Veronika Sedláčková ze spolku Artuš. Naplánované jsou s prázdninovou přestávkou koncerty profesionálních umělců jednou za měsíc až do konce roku.

Nevelký chrám v Zeměchách je zasvěcený Narození svatého Jana Křtitele. Není to příliš časté zasvěcení, i když svátek Jana Křtitele býval podle kralupského faráře Františka Masaříka velmi oblíbený. „Lidé mívali rádi velké církevní svátky a Narození Jana Křtitele vnímali jako protiváhu Ježíšova narození,“ říká kněz a poukazuje na to, že o Vánocích začíná slunovrat a 24. června na svatého Jana Křtitele vrcholí.

Zeměšský kostel je nyní zavřený. „Jen dvakrát jsem tam sloužil v roce 2015 mši,“ říká kněz, který má radost, že se o barokní památku někdo začíná zajímat. „Velmi rád bych tam občas sloužil mše svaté, také by se kostel mohl stát koncertním sálem pro kralupskou ´zušku´ a ještě by se mi líbilo, kdyby se mohl stát místem pro důstojné rozloučení se zemřelými, nejen pokřtěnými,“ dodává kralupský farář.

Technický stav kostela sice není havarijní, brzké opravy jsou ale nutné. Město nechalo nedávno opravit horní část střechy, ještě ale zbývá vyměnit zbytek doškové krytiny. „Představuje to investici  800 nebo 600 tisíc korun, podle toho, jestli se použije modřínové nebo smrkové dřevo,“ říká František Masařík, který je vděčný za to, že se spolek Artuš nyní snaží získat pro kostel v Zeměchách zájem lidí. 

autor: Magdalena Čechlovská

 

Autor:admin