Den bezpečnosti pobavil i poučil

Kralupy nad Vltavou – Ve čtvrtek 8. 6. 2017 proběhl v rámci Dnů Kralup první Den bezpečnosti. Akce, kterou v rámci projektu prevence kriminality dětí a mládeže v Kralupech nad Vltavou připravila produkční Kulturního domu Vltava ve spolupráci s pracovní skupinou prevence kriminality při Městském úřadu v Kralupech nad Vltavou a jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému.

Aktivně se účastnili: Záchranná služba Asociace samaritánů ČR, Policie ČR územní odbor Mělník a oblastní oddělení Kralupy nad Vltavou, Sbor dobrovolných hasičů Minice a Hasičská záchranná služba Správy železniční dopravní cesty. Všem patří velké poděkování za zajímavé a profesionálně připravené prezentace.

Na pravý břeh Vltavy se na ukázky práce jednotlivých složek přišly podívat stovky dětí z kralupských a okolních základních i mateřských škol. K vidění byla ukázka práce psovodů z územního odboru Policie ČR Mělník, ukázka zatýkání pachatele zásahovou jednotkovou Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, hasiči z SDH Minice v několika vstupech názorně ukázali, jak správně uhasit nejčastější požár v bytě – hořící olej na pánvi na plotně.

Děti se mohly seznámit s nejmodernější technikou Policie ČR, včetně policejního dronu, čtyřkolky, tzv. Schengenbusu, vodní skútru, policejního člunu a mnoho dalšího. Městská policie představila nejnovější způsob ochrany jízdních kol – forenzní identifikační značení. Děti měly možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jak se cítí člověk v podnapilém stavu či pod vlivem drog pomocí simulačních brýlí, které si nasadily a musely s nimi absolvovat překážkovou dráhu. U stanoviště Záchranné služby si mohly prohlédnout vybavení sanitního vozu a vyzkoušet si, jak se cítí člověk převážený ve vážném zdravotním stavu sanitkou. Pro zpestření dobrovolní hasiči z Minic pro děti připravili lanovou dráhu mezi stromy, o kterou byl velký zájem.

Akce byla velmi úspěšná a organizátoři již nyní začali s přípravami na příští rok, aby mohli dětem na druhém ročníku Dne bezpečnosti nabídnout ještě bohatší a zajímavější program.

autor: Stanislava Valterová, referentka odboru sociálních věcí, školství a kultury,

koordinátor prevence kriminality, protidrogový a romský koordinátor,

MěÚ Kralupy nad Vltavou

foto: Aleš Levý

 

                                                                                                                             

 

 

Autor:admin