Pohavarijní oprava vozovky ke hřbitovu začala

Kralupy nad Vltavou – Poslední srpnový týden převzala českolipská odborná stavební firma SaM staveniště v Kralupech a započala s úvodními pracemi, což obnáší především vytýčení staveniště a jeho zajištění včetně velmi důkladného ověření fyzického stavu dle stavební dokumentace.
Na počátku krajské silnice III/24017 vedoucí ke kralupskému hřbitovu a dále do Dolan a Libčic po předchozí původní rekonstrukci totiž bohužel došlo k nečekanému poklesu silnice v důsledku soustavného odplavování materiálu zemního tělesa pod hranou vozovky, čímž byla ohrožena nejen tato samá, ale především hlavně také rodinné domky nacházející se těsně pod počátkem vzhůru se vinoucí silnice ke hřbitovu.

Odstranění havárie zemního tělesa je zcela a plně v režii Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Stavební dělníci prozatím odstranili do kopce vedoucí asfaltový koberec až na původní kostky. Do kritické části havarované vozovky budou brzy provedeny vrty pro umístění velkoprůměrových pilot 600 a 800 mm. Dále je zde počítáno i s důkladnými mikropiloty tahovými a následně na těchto vybudovanými železobetonovými úhlovými stěnami.

Hned na úvod stavební firma SaM bohužel zjistila, že cca před rokem původně vybudovaná opravná základová deska je tvořena betonem s obsahem armatur, které by během realizace nezbytných velkoprůměrových vrtů mohly zásadně poškodit vrtáky již objednané vrtné soupravy. Proto bude nejprve přikročeno k narušení původní základové desky a úhlové stěny strojním pneumatickým kladivem o malém průměru, aby se předešlo případnému pádu betonového odpadu do zázemí níže položených rodinných domků.

autor a foto: Martin Tlustý


Autor:admin