Tvrdý direkt pro sportovce

Kralupy nad Vltavou – Přinášíme vám rozšířený materiál ankety vedoucích představitelů kralupských sportovních oddílů z dubnového vydání ZPRAVODAJE. Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Počáteční šok z prvních opatření proti na síle nabírající pandemii ještě živil naději, že to přece jenom nějak půjde. Vládní omezení na sto lidí na sportovištích rozběhlo manažerské dostihy, jak co nejvíce turnajů, zápasů či tréninků zachránit.

Posunutí kvóty na třicet již bylo finálním direktem, který záhy ztvrdil úplný zákaz. Sportovní svět prožívá obrovský šok, jsou zrušené či přeložené i největší světové profesionální turnaje. I naši kralupští sportovci, zejména ti nejmenší, prolili mnoho slz, že jejich tréninková píle nebude zúročena při sezónních vrcholech. Sportovci, trenéři, funkcionáři, fanoušci smutní, ale v drtivé většině chápou, že zdraví je na prvním místě! Oslovil jsem vedoucí představitele domácích oddílů s dvěma anketními otázkami. Jejich odpovědi jsou zde pro férovost uveřejněny v chronologickém sledu. Nejrychleji odpověděli kralupští fotbalisté. Anketa proběhla v termínu mezi 19. a 23. březnem 2020.

Co znamená současná mimořádná situace pro váš oddíl?

LUBOŠ ČERNÝ, předseda FK Kralupy 1901:  Současná situace znamená, že fotbalová asociace pozastavila jarní část sezóny, všechny zápasy a tréninky jsme dočasně zrušili a veškeré naplánované akce také. Všechny týmy měly dokončenou dlouhou zimní přípravu a před začátkem sezóny se vše zrušilo. Ze sportovního i finančního hlediska je vše špatně. Nezbývá nám než doufat, že se sezóna dohraje, ale spíše už se začínáme smiřovat s tím, že se ročník 19/20 anuluje.

JINDŘICH NOVÁK, člen výboru oddílu TJ Kralupy – oddíl kanoistiky: Zavřeli jsme areál umělé slalomové dráhy ve Veltrusech  – USD Veltrusy, zrušili jsme veškeré tréninky. Trenéři jednotlivých skupin poslali individuálně svým svěřencům, co by asi tak v této situaci mohli dělat, aby úplně nezlenivěli. ČSKDV zrušil veškeré závody do 12. 4. včetně. Zrušil první čtyři závody Českého poháru, které měly být jako nominační závody do reprezentace a na olympiádu. První dva z nich měly být uspořádány u nás ve Veltrusech za předpokladu, že by se na USD Trnávka kvůli nedostatku vody nedaly uspořádat – dokončuje se oprava hráze a napouští se voda, bylo to velice pravděpodobné, teď už to do náhradního termínu, bude-li nějaký, nejspíš stihnou. Je otázkou, zda budou či nebudou zrušeny i národní kvalifikační závody – máme pořádat 1. a 2. NKZ v termínu 23. 5. – 24. 5. 2020.Ztráty, nejenom ty sportovní, budeme sčítat později.

LUKÁŠ HAMZA, předseda spolku Gladiator Training:  Současná situace určitě zasáhla každého nejen ve sportovním, ale i v osobním životě. S nařízením vlády jsme byli nuceni pozastavit veškeré tréninky pro děti i dospělé.

PETR SLAPNIČKA (v koordinaci s Janem Kyselou), člen výboru volejbalového oddílu TJ KRALUPY: Byly zrušeny nebo pozastaveny všechny soutěže od krajských po celostátní. Zrušeny jsou i tréninky, hráčky a hráči mají individuální tréninkové plány. Mrzí nás zrušený Český pohár starších žákyň, kde jsme měli v celostátním finále šanci na přední umístění.

LIBOR ŠTAJER, místopředseda Výkonného výboru HOKEJOVÉHO KLUBU KRALUPY, z. s. : Na úvod je nutno zdůraznit, že Klub veškerá mimořádná protiepidemiologická opatření nejenom zcela respektuje, ale i aktivně od začátku podporuje, byť pro Klub mimořádná opatření znamenala ve svém důsledku ukončení sezón těsně před vrcholem. Jak však bylo již mnohokrát v souvislosti s aktuálním děním řečeno, zdraví nás všech je přednější.

JIŘÍ CIMLER, manažer florbalového klubu Kralupy Wolves: Sezóna byla ze strany klubu i Českého florbalu předčasně ukončena a dočasně byly pozastaveny všechny tréninky a další aktivity. S plánovanou sérií turnajů Kralupy Open čekáme na aktuální vývoj situace.

MARTIN ŠTĚPÁN, předseda Ski klubu Kralupy: Na základě opatření vlády byly svazem lyžařů zrušeny všechny závody druhé poloviny naší závodní sezóny, která je vždy vyvrcholením závodního i tréninkového úsilí všech našich členů, tedy sportovců i trenérů. Následné opatření vlády zastavilo i provoz lyžařských vleků, tedy znemožnilo tréninkovou činnost i pohyb a pobyt našich dětí na zdravém vzduchu a v přírodě.

VERONIKA VÁŇOVÁ, předseda oddílu Moderního pětiboje: Tento rychlý nástup pandemie SARS CoV-2 nás pětibojaře, tak jako všechny ostatní sportovce a občany ČR velice zaskočil. Všichni jsme v byli v přípravě na zahájení sezóny 2020, která měla začít 1. kolem ČPM 19. dubna u nás v Kralupech. Kvůli vzniklé situaci jsme byli nuceni přesunout tento “náš” závod na termín, kdy vláda ukončí karanténu a otevřou se nám opět všechny potřebné sportoviště. Měli jsme také naplánovanou mezi kraupskými dětmi oblíbenou každoroční akci pro veřejnost s názvem “Atletický čtyřboj”. I tuto akci přesouváme, o novém termínu budeme veřejnost určitě včas informovat.

RADANA  HNILIČKOVÁ, předseda BK Kralupy junior z.s. : Pro BKKJ to znamená úplné ukončení tréninků i ukončení všech soutěží, odvolání všech přípravných turnajů a také zatím nebudou ani kvalifikace na příští sezonu. ČBF bylo nuceno odvolat i termín valné hromady a zatím není jasné, jak budou vyhlášeny nové soutěže, které mimo jiné odvisí od výsledku hlasování na VH.

JAROSLAV HOLEČEK, předseda oddíl Juda TJ Kralupy z.s., místopředseda TJ Kralupy z.s.: Byly zrušeny veškeré tréningy a uzavřena tělocvična

Jaká jste mimořádná opatření přijali, jak je vnímáte, máte nějaký překlenovací plán činnosti pro vaše svěřence ve stavu nouze?

LUBOŠ ČERNÝ, předseda FK Kralupy 1901: Opatření jsme přijali špatně. Situace zasáhla hlavně A mužstvo. Po dvojnásobném postupu jsme se chystali na třetí postup, což by byl pro Kralupy už velký úspěch a najednou se naše druhé místo se šancí na postup může smazat a v příští sezóně můžeme začít zase od nuly. Hráči se nyní připravují individuálně každý sám. Společný program nemáme žádný. Závěrem chci dodat, že veškerá nařízení a doporučení vlády, města Kralupy a FAČR respektujeme. Vzhledem k situaci je teď důležitá hlavně bezpečnost a zdraví.

JINDŘICH NOVÁK, člen výboru oddílu TJ Kralupy – oddíl kanoistiky: Přijali jsme opatření nejmimořádnější – úplně všechno jsme zavřeli a zrušili a striktně dodržujemevše, co je přikázáno. O nějakém překlenovacím plánu jsme zatím mezi sebou nediskutovali. Možná, že tak učiníme, až se nám bude nastalá situace zdát dlouhá. Zatím se jen chystáme vyrazit na vodu, až to situace dovolí, a to tak, že ihned jak to dovolí.

LUKÁŠ HAMZA, předseda spolku Gladiator Training: Ač se nynější situace může jevit jako překážka, kralupské gladiátory to rozhodně nerozházelo, protože jsou na překážky zvyklí (děláme přeci jen překážkové sporty). Aby i přes nynější stav naši svěřenci nezaháleli, pomocí společného chatu na sociálních sítí jim vymýšlíme různé domácí cvičení a challenge, aby, až situace opadne, jsme se všichni sešli plni síly a nové energie. Jen doufáme, že se vše brzy navrátí do normálu a stihneme i velké překvapení, a to první ročník závodu GLADIATOR CHALLENGE: THE BRIDGE, který se má uskutečnit na akci Dny Kralup.

LIBOR ŠTAJER, místopředseda Výkonného výboru HOKEJOVÉHO KLUBU KRALUPY, z. s. : Veškerá mimořádná opatření jsme sledovali od samého počátku a zcela je podporujeme. Ať již tím, že jsme na začátku apelovali na osobní odpovědnost každého, kdo je s Klubem jakkoli spojen (rodiče, hráči, fanoušci), aby každý přispěl k prevenci (což byla první reakce Klubu ještě před mimořádnými opatřeními). Následně, v den, kdy byla mimořádným opatřením přerušena školní výuka, jsme právě v rámci podpory opatření a zájmu na maximální prevenci v ten samý den v rámci pravomoci vedení Klubu rozhodli o ukončení tréninkového procesu, čímž jsme chtěli snížit četnost osobního kontaktu. Myslím, že je třeba využít příležitosti a poděkovat všem hráčům za skvělou celoroční práci a partnerům za podporu Klubu, zejména městu Kralupy nad Vltavou a Středočeskému kraji.

JIŘÍ CIMLER, manažer florbalového klubu Kralupy Wolves: Sezóna je ukončena a aktuálně připravujeme různé výzvy a tréninky pro naše členy, které budou moci plnitdoma či na procházkách v přírodě, poté se budou moci i pochlubit svými výsledky na sociálních sítích. Hlavní je, aby byli všichni v pořádku a mohli jsme se zase všichni po skončení této krize sejít na palubovce s tím kulatým plastovým děravým nesmyslem. V paměti mi určitě zůstane obrovská vlna pochopení v prvních dnech propuknutí mimořádných situací. Všechny oddíly, Unie či poskytovatelé sportovních zařízení si navzájem pomáhali a snažili se ve všech věcech vyjít vstříc.

MARTIN ŠTĚPÁN, předseda Ski klubu Kralupy:  Tím, že nám předčasně skončila sezóna a další sezóna je v nedohlednu, čekáme, jak se situace vyvine, jakmile to bude možné, zahájíme přípravu na další sezónu. Přes jaro a léto preferujeme venkovní trénink, který je z hlediska nákazy nejméně nebezpečný, tak doufáme, že budeme moci začít co nejdříve. Naše tréninková základna, lyžařská chata v Krkonoších, je samozřejmě uzavřená, s jejím otevřením počítáme opět po ukončení nezbytných opatření vlády.

VERONIKA VÁŇOVÁ, předseda oddílu Moderního pětiboje: Tento V souladu s nařízením vlády ČR jsme ode dne 12.3.2020 zrušili pro všechny naše skupiny tréninkovou přípravu pro jarní sezonu  a to až do odvolání celostátní karantény. Tuto situaci řešíme v úzké spolupráci s vedením Českého svazu moderního pětiboje a trenéry všech našich disciplín. Současný stav a zejména celostátní karanténa nám samozřejmě přináší velké komplikace v přípravě závodníků (zejména výpadek plaveckých a parkurových tréninků bude určitě znát). Nezbývá nám však nic jiného, než toto náročné období společně s ostatními přečkat doma, pokud možno s optimismem a s návratem zdravých sportovců a trenérů.Se všemi trenéry a sportovci jsme v neustálém kontaktu přes sociální sítě nebo e-mail. Posíláme našim sportovcům tréninky uzpůsobené tak, aby je mohli plnit doma nebo v rámci povolených vycházek v parcích a přírodě

RADANA  HNILIČKOVÁ, předseda BK Kralupy junior z.s. : Pro náš sport, který je kontaktní a kolektivní to znamená úplnou nemožnost společných tréninků, ani  na venkovních  hřištích nemůžeme trénovat. ČBF spustilo na FB individuální tréninky, které každý den umožňují trénování mládeži podle online návodu. Trenéři budou moci družstva trénovat až po skončení všech opatření.

JAROSLAV HOLEČEK, předseda oddíl Juda TJ Kralupy z.s., místopředseda TJ Kralupy z.s.: Mimořádná opatření se nepřijala, bylo doporučeno závodníkům udržovat se ve fyzické kondice

Zůstane vám v paměti nějaký pilotní příběh, epizoda z života oddílu spojený s touto mimořádnou situací?

JINDŘICH NOVÁK, člen výboru oddílu TJ Kralupy – oddíl kanoistiky: Epizod ze života je habakuk, ale zatím nebyla žádná tak výrazná, že by mělo smysl se o ní nějak zmiňovat. Zatím je nejvýraznější úplná bezmoc, ale zase ne taková ta skleslá spíš je to taková ta odhodlaná disciplinovaná bezmoc, cokoli smysluplného činit a učinit. Jsme myslím v první fázi, kdy téměř všichni spořádaně čekáme až ta svině zmizí a nebo se alespoň zklidní natolik, aby se situace uvolnila. Čekáme a jsme zatím relativně v klidu. Jiné to bude až to začne trvat dlouho. A ono to nebude na 14 dní ono to nebude na měsíc, ono to bude minimálně do poloviny května trvat a to jsem možná ještě optimista. Kéž by.

LIBOR ŠTAJER, místopředseda Výkonného výboru HOKEJOVÉHO KLUBU KRALUPY, z. s. : V paměti kromě turbulentnosti celého týdne, během kterého veškerá mimořádná protiepidemiologická opatření byla vládou České republiky činěna a na které bylo nutno reagovat, nám zůstane realizace historicky prvního přímého streamovaného přenosu. K tomuto kroku jsme se rozhodli a vše zrealizovali v řádu několika málo hodin (vlastně z úterý na středu). Vnímali jsme význam, důležitost i atraktivnost zápasů, které jsme takto chtěli kralupské veřejnosti (fanouškům) zpřístupnit. A to jak čtvrtfinále Redstone extraligy juniorů, tak semifinále Krajské ligy mužů Středočeského kraje proti Mělníku. Myslím, že je třeba využít příležitosti a poděkovat všem hráčům za skvělou celoroční práci, a partnerům za podporu Klubu, zejména městu Kralupy nad Vltavou a Středočeskému kraji.

MARTIN ŠTĚPÁN, předseda Ski klubu Kralupy:  Je jasné, že stávající opatření jsou odůvodněná a nezbytná a sport musí jít stranou, na druhou stranu si po zastavení veškeré sportovní činnosti v ČR nejeden z nás dokázal uvědomit, jak moc mu sport chybí a jak moc je sport pro naše životy důležitý.  Předčasné ukončení závodní sezony, kdy nemůžou naši svěřenci prodat to, na co celý rok makají, je pak i ve světle ostatních daleko důležitějších skutečností hodně deprimující.

VERONIKA VÁŇOVÁ, předseda oddílu Moderního pětiboje: Vzhledem k tomu, že jsme v celostátní karanténě teprve týden, tak na tuto otázku bych nejraději odpovídala až po ukončení všech vládních nařízení. Myslím si ale, že si všichni teprve zvykáme. Z rodičů se nyní stávají nejenom kantoři, ale i psychlogové a trenéři (obzvláště u těch menších) a jistě je to pro ně velmi náročné období. Za mou osobu: Schází mi ty “běžné” hektické dny plné přejezdů z jednoho tréninku na druhý, rozesmáté děti na nich, jejich průpovídky “že je to těžké, a že to nedají”, ale i jiné jejich radosti, starosti a bolesti. Moc si přeji, aby se nejen mé, ale “běžné dny” i všech ostatních co nejdříve vrátili.

RADANA  HNILIČKOVÁ, předseda BK Kralupy junior z.s. : Snad jen mimořádná spolupráce všech basketbalových klubů ohledně možnosti pomoci klubům, které ze začátku opatření přišli o možnosti využívání školních tělocvičen, aby bylo možné dokončit soutěže, protože v roce 2002 bylo pomoženo nám se zapůjčením tělocvičen. To však bylo mylně pochopeno vedením naší haly. 

JAROSLAV HOLEČEK, předseda oddíl Juda TJ Kralupy z.s., místopředseda TJ Kralupy z.s.: Připravovali jsme se na krajské přebory a děti se těšili na mistrovství Evropy v Judu, které bylo prozatím přesunuto, že uvidí své vzory. 

Jindřich Kohm

předseda Redakční rady


Autor:admin