Petr Holeček, senátor Parlamentu ČR: Chci často navštěvovat všechny části našeho regionu a snažit se pomáhat starostkám a starostům v jejich nelehké práci

Druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky rozhodlo o vítězi za oblast Mělnicko a Praha-východ. Senátorem se stal kralupský starosta pan Petr Holeček.V Senátu zasedá celkem 81 senátorů, kteří jsou voleni na dobu šesti let. Volby do Senátu probíhají každé dva roky a občané volí vždy do 1/3 senátu.Petr Holeček není v historii našeho města jediným Kralupanem, kterému se podařilo uspět ve vysoké politice. Ale rozhodně mu patří prvenství v novodobých dějinách města.Mikovický rodák František Biňovec (1875-1965) byl za Rakouska-Uherska zvolen v roce 1907 poslancem říšské rady a ve 20. letech se stal poslancem sněmovny Československé republiky. Další kralupský rodák, Augustin Novák (1872-1951), vykonával funkci ministra financí v úřednické vládě Dr. Beneše.

Jak bude nyní vypadat Váš život – dá se skloubit funkce starosty a senátora?

Již před volbami jsem avizoval, že se v případě zvolení senátorem pokusím – alespoň do konce komunálního volebního období – vykonávat funkci starosty. Myslím si, i ze zkušeností několika mých kolegů, starostů i zároveň senátorů, že to bude možné. Kralupy nad Vltavou mění svou tvář, hodně jsme toho před dvěma lety slibovali ve volebním programu a já bych se stále rád této práce zúčastňoval. Vím, že to nebude jednoduché, ale musím si práci zorganizovat tak, abych stihl obě povolání. Samozřejmě se také vzdám členství v Zastupitelstvu Středočeského kraje.

Kdy Vás čeká první jednání v Senátu?

První jednání bude svoláno předsedou Senátu na středu 16. listopadu. Před tímto termínem bychom měli vyřídit všechny formální a úřední záležitosti týkající se této ústavní funkce a také převzít od ministra vnitra jmenovací dekret.

Proč jste se rozhodl kandidovat v senátních volbách?

Moje rozhodnutí kandidovat má několik důvodů. Jsem již desátým rokem starostou a v komunální i regionální politice se pohybuji vlastně od same -tové revoluce. Znám oblast Mělnicka poměrně dobře, jsem dlouholetý starosta a proto, když mne hnutí Starostové a nezávislí oslovilo s nabídkou kandidatury do Senátu, neváhal jsem. Cítil jsem velkou voličskou oporu nejenom v Kralupech, ale i v okolních obcích a městech, což se v průběhu voleb i potvrdilo. Touto cestou bych chtěl poděkovat všem občanům, kteří šli k volbám. Obzvláště mě potěšil vysoký počet hlasů, které jsem nakonec získal. Dalším důvodem, proč jsem se ujal kandidatury, je moje nespokojenost – nebo dokonce i absence některých zákonů, které ztěžují život obcím a jejich občanům. Takže i toto bych rád, za pomoci mých kolegů, změnil a pokusil se o nápravu.

Co přinese Vaše působení v Senátu občanům Kralupska?

Chtěl bych, samozřejmě, s větším důrazem i s váhou senátorské funkce pomoci našemu městu v tak závažných kauzách, jako je realizace obchvatu města, problematika mezinárodního letiště ve Vodochodech i zlepšení životního prostředí u nás. Kralupy mám rád, hned tak je neopustím a jsou a budou mou prioritou. Zároveň jsem ale i senátorem zvoleným za oblast Mělnicka a částečně i Prahy-východ a na to také nebudu zapomínat. Chci často navštěvovat všechny části tohoto regionu a snažit se pomáhat starostkám a starostům v jejich nelehké práci.

Autor: Radka Holeštová

Autor:KZ