Proč se bourá stará školička

Prvotním záměrem bylo budovu staré školičky plně zrekonstruovat a zachovat původní vzhled historické budovy. Bohužel budova utrpěla po dvou povodních v letech 2002 a 2013 značné újmy a následně též při stavbě Technoparku otřesy při použití těžké techniky.

Veškerá původní projektová příprava byla zpracovaná (červen 2015) na rekonstrukci objektu a byla připravená pro podání na stavební úřad. V průběhu července 2015 bylo dopracováno vlhkostní měření s poměrně negativním výsledkem na více jak polovině objektu přízemního zdiva. Zároveň v objektu v místech největších trhlin nosné konstrukce, která měla být zachována (zdivo k Technoparku a objektu bývalého MěÚ č.p. 6), byly umístěny sádrové terče pro detekci případného pohybu konstrukcí. Všechny byly prasklé a v podélné stěně u Technoparku zásadně a prostorově posunuté, tedy stěna byla cca uprostřed vyboulená a stále v pohybu. Bohužel se potvrdil i předchozí stavebně technický průzkum z 12/2007 – Ing. Ladislav Bukovský, navíc ještě stav zhoršený následným chátráním objektu po dobu, kdy sloužil jako zařízení staveniště.

Z těchto výsledků průzkumů, zejména statických, vyplynulo zásadním způsobem ubourání a přezdění obvodových konstrukcí. Po celkovém vyhodnocení statických vad jsme s kolegy došli k závěru objekt zbourat. Proto se v září 2015 přistoupilo k přepracování celé projektové dokumentace (dále jen PD). Na základě požadavku investora bude objekt realizován v souladu s přepracovanou PD opět ve stylu dle původního objektu – tedy repliky původní budovy.

Závěrem ještě uvedu, že předchozí zjištění se následně potvrdila při vlastní demolici objektu, kdy například vnitřní nosné zdi neměly prakticky žádné základy na úrovni okolního terénu. Navíc realizovat takovouto rekonstrukci s nejistým výsledkem budoucích vlhkostních a statických závad, je nesmyslné.

Novostavba bude sloužit jako zdravotnické zařízení – převážně stomatologická klinika, v úvahu připadají i ordinace jiných lékařů dle aktuální poptávky. V přízemí pak naleznete obchod zaměřený na zdravý životní styl a medicínské produkty.

autor: Ing.arch. Pavel Skalička

Autor:KZ