Lukáš Plíšek, sportovec, který provozuje slackline – chůzi po laně: Je to úžasný pocit, kdy zvládnete překonat něco, o čem si myslíte, že na to nemáte

Slackline je pružné lano, po kterém se chodí nad zemí nebo se na něm provádějí akrobatické prvky (salta a podobně). Pro chůzi je popruh (tzv. lajna) 2,5cm široký, pro akrobacii (tzv. trickline) 5cm široký. Natahuje se mezi stromy nebo jakýmikoli dvěma pevnými body. Existuje několik druhů tohoto sportu, například longline, což je chůze nad zemí, highline – chůze ve výšce nad 10m s jištěním, trickline – akrobacie a další.

Od kdy se, Lukáši, slackline věnujete a jste zaregistrován v nějakém klubu?

Slackline jsem objevil v roce 2012 díky kamarádovi. On dostal po úrazu od doktora doporučení, zkusit jako rekonvalescenci slackline. Já se k němu přidal. Natáhli jsme si lano v lese mezi stromy a učili se na něm udržet. Zkoušel jsem to tak dlouho, až se to podařilo. Jakmile jsem přešel po lajně 10 metrů, věděl jsem, že chci přejít víc, až se z toho stala závislost. Jsem zaregistrován v klubu SLACK.CZ, který založil bývalý horolezec Jiří „Kolouch“ Janoušek. Ten přivedl slackline do České republiky.

Jaký osobní rekord zatím držíte?

Přešel jsem 47m v 50 metrové výšce v Adršpachu na highline festivalu, který se zde pořádá jednou za rok.

Je tento sport vůbec bezpečný?

Ano, je to velice bezpečné. Když se vše udělá tak, jak má a dodržují se určité bezpečností podmínky, je to bezpečné. Například k popruhu, po kterém se chodí, je přilepené ještě jedno lano, které je na koncích jištěno v jiném bodu. Takže kdyby slack praskl, druhé lano mě udrží. Jištěný jsem v klasickém lezeckém sedáku lanem, které mě spojuje s ocelovými kruhy navlečenými na lajně (ne karabinami, u nich hrozí vyšroubování).

Vím, že chcete přejít po laně mezi věžáky v Lobečku, proč?

V první řadě je to můj velký sen. Jsou to nejvyšší budovy v Kralupech. Vyžaduje to velkou přípravu, věnuju tomu veškerý svůj volný čas, je to věc, která mě na plňuje. Rád bych tento přechod spojil s nějakou charitativní akcí a upozornil tak na člověka nebo organizaci v Kralupech, která momentálně potřebuje pomoc. Také by tato akce mohla být zajímavým zpestřením Dnů Kralup. Například nedávno jsem přešel v rámci Dnů Sušice z kanceláře místostarostky na budovu České spořitelny. Akce to byla zajímavá, vítaná, není to nic, co by nikdo předtím už neudělal. Jde o zábavu, adrenalin, nevšední zážitek.

Co Vám to komplikuje?

Potřeboval bych souhlas Sdružení vlastníků v jednotlivých věžácích. Bohužel se mi zatím nepodařilo přesvědčit všechny dotčené osoby, že se jedná o bezpečný přechod, že by kotvení bylo provedeno tak, aby nedošlo k poškození střechy ani žádného zařízení, které je na střechách instalováno.

Jak byste slackline charakterizoval Vy?

Je to úžasný pocit, kdy zvládnete překonat něco, o čem si myslíte, že na to nemáte. Rád překonávám vlastní hranice. Pokud by si chtěl někdo slackline vyzkoušet, může mě kdykoli kontaktovat na e-mailu lukasplisek@seznam.cz.

autor: Radka Holeštová

Autor:KZ