115. výročí založení FK Kralupy 1901

Sportovní klub Kralupy nad Vltavou byl oficiálně založen na jaře roku 1901 a podnět k tomuto aktu dal tehdy lékárník Josef Polák. Kralupská mládež však poznala kouzlo kulatého míče již dříve, protože fotbal, i když bez organizovaného vedení, se hrál v Kralupech již od roku 1889 až do roku 1901 na dětském hřišti za bývalou dívčí školou.

Záznamy o prvním sportovním kroužku v Kralupech jsou zachyceny již koncem roku 1895, kdy se proháněla „meruna“ na provizorním hřišti za tehdejšími uhelnými sklady. Mnozí z těchto nadšenců a vlastně průkopníků kralupské kopané se stali potom členy nově založeného SK Kralupy. Byli to bratři Hájkové, Arnošt Ehrman, Šícha, Polívka, Kubaška, Šinágl, Baar, Vrba, Matucha z blízkého Turska, Moravec, Rynda, Smetana, Knotek z Minic, Jílovský, K. Chalupa a mnoho dalších. První dres a opravdové kopačky v Kralupech měl k velké závisti svých kolegů Karel Pokorný.

První zápas SK Kralupy byl sehrán v Tursku, a pak každou neděli následovala střetnutí doma a v okolí. Prvním předsedou byl Ing. Holpuch, přednosta pro udržování vlakové trati. Po něm se v této funkci vystřídali Václav Farkač, Rössler a Blömer. Zájem o kopanou v Kralupech byl značný, a proto byly založeny ještě další oddíly: SK Horymír Kralupy, Union Kralupy, Český lev Kralupy a Viktoria Kralupy. Činnost těchto seskupení byla však jen krátkodobá, pak hráči a funkcionáři přešli do SK Kralupy. V dalších letech pak byly založeny SK Mikovice a SK Čechie Kralupy.

Tehdejší pražské „Národní listy“ oznámily dne 16. 6. 1901: „Na podnět několika členů SK Slavia Praha byl založen v Kralupech sportovní klub, jenž pěstovati bude všechny druhy sportu, zejména sport fotbalový.“ V „Dějinách české kopané“ můžeme o těchto začátcích na jaře roku 1902 číst doslova: „SK Kralupy byl velmi podnikavý. Dovedl si pozvat mužstvo Lysé, s nímž sehrál vítězný zápas se skóre 15:10, i vyjeti do Českého ráje, kde 15. 8. 1902 porazil SK Turnov 15:0.“

FK KRALUPY 1901 přejeme do jeho další činnosti mnoho úspěchů a ještě více fotbalových výsledků, jak je výše uvedeno.

Autor:KZ