V Kralupech proběhla beseda o budoucí podobě centra města

V pondělí 18. dubna 2016 se v kralupském kinosále konala beseda zástupců kralupské radnice, příspěvkových organizací města, architektů a veřejnosti o budoucí podobě centra Kralup. Tuto besedu vyvolal zejména nesouhlas části veřejnosti se zbouráním budovy bývalého hotelu Praha na Palackého náměstí.I přes neočekávaně nízký zájem občanů (bylo jich odhadem 25) trvala beseda dvě hodiny. Díky projekci na plátno si mohli všichni zúčastnění prohlédnout architektonickou studii do nejmenšího detailu. Vyslechnout argumenty, proč některé budovy ustoupí, některé budou opraveny (nebo je jejich rekonstrukce plánována) a co by mělo v centru města být ještě vybudováno.

Centrum Kralup se již ale měnit začíná a vše směřuje k naplnění zpracované architektonické studie. V roce 2013 došlo k přestavbě nevyužívaného a chátrajícího obchodního domu Máj na novou radnici. Následně pražská VŠCHT vybudovala z bývalého mlýna moderní Technopark. Kromě toho byla zateplena a opravena budova knihovny a základní školy praktické, v nedávné době byla kompletně zrekonstruována budova bývalého městského úřadu na Palackého náměstí 6, kde nyní sídlí Úřad práce. V rámci další revitalizace centra se chystá nejen demolice hotelu Praha, který nezapadá do navrhované koncepce, ale také demolice bývalé prodejny na rohu Husovy a Nádražní ulice a v dalších letech přístavby pivovaru. Během letošního roku dojde k renovaci silnic a chodníků kolem kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava. O této akci budeme informovat v dalších vydáních Zpravodaje.

Kromě demolic a oprav by však mělo v centru dojít i k nové výstavbě – měl by vzniknout nový blok městských domů, který naváže na současnou Husovu ulici. Více je zřetelné z obrázku. Vedení města má zájem prodat soukromým investorům jednotlivé parcely, na kterých by sami dle určitých zadávacích podmínek městské domy vybudovali. Pokud se podaří naplnit současná vize, která však vychází z hluboké historie, kdy se podobou centra města zabývá zastupitelstvo již po několik volebních období, budeme poté moci říci, že Kralupy mají důstojné náměstí.

autor: Radka Holeštová

Autor:KZ